Tobias: - Det kjennes bra ut i år!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  17.04.2024
Artikkelbilde
PARHESTER: Tobias Hellgren (33) og Anna Pilroth (34) er par i det meste. Duoen fra Skara har startet galoppsesongen der Øvrevoll har en viktig plass på globusen. Foto: Svensk Galopp

Fra Skara i Västergötland er det 37 mil til Øvrevoll. Den turen tar Tobias Hellgren og Anna Pilroth ofte. – Det kjennes bra ut i år, sier trener «Tobbe» til ovrevoll.no.

Kortversjonen av 2023-sesongen sett med Hellgren-stallens øyne: 13 seire mot 23 året før, men like mye penger inn til hesteeierne. Fasiten viste 9 seire i Sverige, 4 i Danmark og en smultring på Øvrevoll som Tobias naturlig nok kaller «tråkig». På Klampenborg, der det var hard dansk valuta å hente, ble resultatet veldig bra: 4 seire og 5 andreplasser på 16 starter og altså 25 i seiersprosent. Flere hester som døde hører ellers med til historien om 23-sesongen; «det er veldig tøft når det skjer sånn».  

Tilbakeblikk til 2022

Vi spoler tilbake og tar gjerne Oslo Cup-dagen i 2022 en gang til: Spillerne var lunkne til Quebello fra Hellgren-stallen etter en 7. plass i Scandinavian Open på Klampenborg: En 2,9-prosenter kl. 14.30 løpsdagen. Men trener Hellgren var ikke lunken. -  Han kan vinne. Ble påridd før han havnet innvendig på Klampenborg og er ikke slått mer enn halvannen lengde av Jet Action og Master Bloom. Det er for stor forskjell i strekprosentene i dette løpet – og Quebello har helt klart fin spillerverdi, sa «Tobbe» til ovrevoll.no. Han fikk på alle måter rett. Quebello, nå 7 år og kjøpt på billigsalg som ustartet 3-åring i Tyskland, fosset inn til seier i Oslo Cup sammen med Anna Pilroth.
En drømmedag og karrierens største for Anna, Tobias og Quebello (se Hesteguidens bilde over).
Og et eksempel på at Tobias Hellgren, i år med 17 hester på stallen, behersker info-delen bedre enn de fleste.

Stadig flaggskipet
Quebello, med 91 i handicap, årsdebuterer i Scandinavian Open på Klampenborg og fortsetter til Oslo Cup 22. juni. Ingen bør lure; dette blir den beste utgaven av Oslo Cup på mange år. – Quebello hadde et problem i ryggen i fjor. Det tok tid, forteller treneren som forventer en annen utgave av stallens flaggskip i år.

Forhåpninger til Farhh Out
Double Ux ble treer i Norsk St. Leger i fjor. Klar for lange løp igjen; "liker snabb bane". Det kan være verdt å merke seg at mange av Hellgren-stallens hester foretrekker denne banetypen. – Buddy Bob (går på alle underlag, red. anm.) ser spennende ut, og jeg håper ellers at Farhh Out kan vokse inn i hoppe-eliten som ser litt tynn ut i år, uttaler «Tobbe» som ikke lenger har Titannia som reklamehest; hun er over i avlsboksen. 

«Få i antall, fine i kvalitet»
To 2-åringer er i stallen på Skara, bokstavelig talt: Leafy Island og Follow The Money. – De er få i antall og fine i kvalitet. Follow The Money er senere enn den andre. Av de tre 3-åringene er en udøpt. Master Romance var bra i fjor, hadde litt utur da. Jeg har forhåpninger i år. Det har jeg også til Open Sky som er en litt sen type. Det er en hest jeg holder veldig høyt. 

«Det er mye lettere  å trene gode hester enn dårlige hester». Sitat Tobias Hellgren 

Siste hinder-seier: Øvrevoll 17. mai 2015

FIGHTING FACE: Tobias og Calvados vinner Øvrevoll Champion Hurdle i 2013, sølvplass til Omoto Sando og Henrik "Henke" Engblom i bakgrunnen.
Foto: Roger Svalsrød/Hesteguiden.com

Som jockey vant Tobias Hellgren, nå 33 år,  7 flatløp og 18 hinderløp. Siste gang i vinnerpaddocken for Norges-vennen var som seg hør og bør 17. mai på Øvrevoll. Året var 2015 og hesten var Calvados (24 seire i karrieren), trent av Dennis Persson. 

Vintertrav 
Tobias Hellgren har gitt vinteren konkurranseinnhold med travere på stallen og Axevalla som hjemmebane. I år er det to; 7-årige Ramseas Statement og 9-årige Fury Scoop. Granite De La Roque mangler fra fjoråret da tallene var veldig bra: Syv trenerseire. Anna var på seremoniplass åtte ganger etter montéløp fra 30. mai og ut året – og ble nummer 11 på den svenske statistikken. Seiersprosenten var 33, bare toppmann Jonathan Carré matchet den med sine 37,8.  

Midnight Oil på Øvrevolls åpningsdag
Men nå er det galopp som gjelder. Midnight Oil er sikker startende på Øvrevolls åpningsdag 25. april, Good Guy er mulig startende. 8. mai, på Göteborgs åpningsdag, kommer det en «hel haug» i følge trener Hellgren. Han har sammen med makker Anna Pilroth et optimistisk blikk inn i 2024-sesongen. – Vi har lært av det som ble feil i fjor. Og som sagt; det kjennes veldig bra ut nå. Vi gleder oss!

* Hellgren-stallen har to 3. plasser på starthestene så langt i 2024: Midnight Oil ble treer på Klampenborgs åpningsdag – og Good Guy fikk samme plassering i Bro-lunsjen onsdag.