P-A Gråberg inn for Chaves hos Cathrine!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  05.04.2024
Artikkelbilde
Per-Anders Gråberg har ti svenske og to norske jockeychampionat. Nå blir han ny førstejockey hos Cathrine Erichsen. Foto: Svensk Galopp

- Per Anders Gråberg rir i utgangspunktet mine hester i 2024-sesongen, sier trener Cathrine Erichsen til ovrevoll.no. Denne nyheten betyr at P-A Gråberg overtar plassen til Elione Chaves.

* P-A blir dermed ny rytter på Skandinavias galoppstjerne Duca Di Como, nå ni år.

- Det har vært et frukbart samarbeid, men i og med at Elione Chaves har valgt å binde seg til en annen trener, er han nå informert og inneforstått med det byttet som gjøres. Jeg brenner imidlertid ingen broer. Hvis det er flere hester fra stallen i samme løp, er det åpent. Da kan det bli Chaves på en av mine hester. Når det er sagt: Jeg er veldig fornøyd med det vi har kommet fram til, og den løsningen som er kommet på bordet. På samme måte som med Elione Chaves, er det en gentleman’s avtale med P-A Gråberg, fortsetter Cathrine.

* Hun ble ble toer på Øvrevoll-statistikken i fjor etter Niels Petersen. I Sverige var Cathrine nummer syv med 30 i seiersprosent, høyest i Topp-10. Cathrine tar ellers "en for laget" og vurderer å starte så mange som seks *hester på Øvrevolls åpningsdag.

P-A: «En gentleman’s agreement»

Per-Anders Gråberg kom tilbake fra vinteroppholdet i New Zealand 2. april. – Jeg har nå en gentleman’s agreement med Cathrine Erichsen. Så blir det. Jeg rir ellers ut for Roy Arne Kvisla på Bro, og jeg kommer fortsatt til å ha et forhold til flere, bl. a. Roy, Niels Petersen og Nina Lindberg Lensvik. Vi spiller med åpne kort, det vet alle. Når det gjelder Øvrevoll, kommer jeg sikkert til å ri ut en del på fredager hos Cathrine dagen etter torsdagsløpene på Øvrevoll, sier P-A i en kommentar til ovrevoll.no.
Han sier seg «nöjd» med oppholdet på New Zealand.

– Det funket fint der borte etter hvert. Jeg fikk ridd mye i trening. Og jeg fikk med meg to Gruppe 1-løp pluss andreplassen i Derby med en 156-oddser, det var «roligt», konkluderer toppjockeyen som svarer kontant om Duca Di Como: - Det er klart klart det blir spennende!

«Så lenge kroppen holder"
Per-Anders Gråberg kommer til å ri løp «så lenge kroppen holder». Foreløpig ser det ut som denne kroppen vil holde lenge. P-A gikk to (!) Vasalopp i fjor; «Öppet Spor» med Team Santander og det store Vasaloppet. Ingen langløp denne sesongen, men 10-15 treningsmil på ski per uke forteller om en meget «fit» 49-åring. Han blir 50 i juli og står nå bokført med 2065 jockeyseire (tre på New Zealand) og nærmer seg Janos Tandari som stoppet på 2316. – Men det er en bit kvar, sier P-A til ovrevoll.no. Han har ti svensk jockeychampionat og gikk til topps på Øvrevoll i 2011 og ’12.

"Duca": 22 seire på 36 starter

"DUCA" OG CATHRINE: Duca Di Como er øverst på Skandinavias galopptopp. Cathrine Erichsen er den  mestvinnende kvinnelige treneren. Sammen er de kampklare igjen.
Foto: Eirik Stenhaug

Duca Di Como er Skandinavias høyest rankede hest med 97 i formtall og 22 seire på 36 starter. Han er Skandinavias svar på de pensjonerte USA-toppene Knicks Go og Flightline. Galoppstjernen til Jan Petter Sissener og Stall Como er meldt og aktuell for start i Spring Mile på Jägersros åpningsdag 21. april; dette er som kjent et vorspiel og en formtest inn i Pramms.
Men definitiv avgjørelse er ikke tatt.
«Duca» ble strøket fra Spring Mile i fjor. Pramms Memorial har han vunnet i 2020, ’22 og ’23, i fjor var det snakk om hestens årsdebut. Fem seire i Nickes Minne (vant i sesongavslutningen i fjor) står også på den imponerende CV-en. I premiepenger: 6,78 millioner kroner. 

"Duca" møter sesongen med ett øye, han fikk operert bort det høyre i oktober. - Han er pigg og virker veldig fornøyd om dagen, oppsummerer Cathrine. Veterinær Constanze Fintl sier dette til ovrevoll.no: - Alt ser fint ut. Dette er en smart hest som liker å konkurrere.

* Elione Chaves har vært seirende jockey på Duca Di Como 18 ganger. Sandro De Paiva var styrmann i de to første seiersløpene (Det første: 26. april 2018), Carlos Lopez har også vunnet to ganger på «Duca» (2000 Guineas på Øvrevoll i 2018 og Swedish Open Mile i 2019).