"Slava" er kapteinen, men Niels har mer!

Skrevet av Thomas Gjelsås,  12.04.2024
Artikkelbilde
Niels Petersen etter Derby-triumfen i fjor med Slava Ukraini. Carlos Lopez var seirende jockey. Nicolas Vega til høyre på bildet. Foto: Burt Seeger

- Vi har en stor gjeng med fantastiske unghester. Både når det gjelder 2- og 3-åringer ser det bedre ut enn på lenge. Blant de eldre er Slava Ukraini kaptein, tett fulgt av flere eldre topphester.

* Dette sier Niels Petersen som er på offensiven når han legger til: - Jeg gleder meg til å komme i gang med sesongen! Vi møter Niels på kontoret i stallen en formiddag med nøyaktig to uker igjen til sesongstart. Niels Petersen har vært champion på Øvrevoll de 13 siste årene. Og han dominerer i Skandinavia. Det gir selvsagt stor selvtillit. Likevel rynker han litt på nesa når vi ber ham oppsummere fjoråret.

Ingen optimal 2023-sesong
- Det ble ikke et optimalt år for stallen i fjor selv om vi klarte championatet. Flere av de eldre elitehestene presterte ikke maks, vi hadde litt skader, mens 3-åringer som Slava Ukraini og Cotton Eye Joe virkelig stod frem og leverte topprestasjoner. Samtidig presenterte vi flere spennende 2-åringer som nå har fått en vinter på seg før den viktige 3-årssesongen. Den store bredden på stallen sørget for at vi fortsatt er på topp, og det er vi selvsagt glade for.

Et par gutter etter Icecapada og Tatoosh
Han blir langt mer engasjert når vi spør om hvordan det står til foran årets sesong. Niels tar en god slurk kaffe og drar i gang på sitt kjente danske vis. Det gjelder å følge med. - Jeg har flott gruppe med skandinaviske unghester. Ekstra morsomt er det å få inn hester etter topphopper som jeg selv har trent tidligere. Vi har blant andre et par gutter etter hopper som Icecapada og Tatoosh som ser veldig fine ut. Blant hoppene nevner jeg avkom etter Whistler, pluss en lillesøster til kriterievinneren Schamyl, og familie til meritterte Suspicious Mind. Dermed ser det veldig bra ut skandinavisk, og vi har i tillegg sju 2-åringer på vei hjem fra det store utland. Det er heller ikke sikkert at han har handlet ferdig, totalt huser championtreneren i dag 53 hester på Øvrevoll.

«Jeg reiser nå til Breeze Up i Newmarket og Goffs, så det kan bli et par 2-åringer til. Da ender vi opp med rundt 20 2-åringer på stallen».

Flotte 3-åringer
Niels er en mester til å få hestene i form til riktig tid. For 3-åringenes del betyr det at de skandinaviske Derby-løpene i juli og august får stort fokus. Petersen vet at presset er stort, men ønsker ikke å spekulere altfor mye allerede nå.
- Jeg har flere kandidater til Derby-løpene og mener bestemt at vi har gode kort på hånda. Om vi kan vinne alle tre? Ingenting er umulig. Vi har klart det før, men det er selvsagt vanskelig å kopiere. Han bobler nesten over når han skal oppsummere årgangen:

*Lord Mountbatten (se Hesteguidens bilde under, red. anm.) gjorde det godt i fjor. Dette er en Breeze Up-hest som gjorde tre starter i 2023 og som har utviklet seg fantastisk i vinter. Han ser veldig fin ut og jeg gleder meg til årets første start.

*Exit To The Moon løp et par ganger som 2-åring. Han er per i dag vårt fremste Derby-håp i Sverige.

*Stamford Street er en virkelig flott hest som jeg har stor tro på. Rockofthemountain er også veldig talentfull.

*Rosalina, Chelsea Morning og noen andre ustartede hopper jeg er optimistisk på. Jeg vil i tillegg trekke frem Medaglia,en svenskfødt hoppe etter Ribchester. Hun ser virkelig lovende ut og trener fantastisk.

*Vi har også en lillesøster til Cotton Eye Joe og Hear The Drums som viser lovende takter.

*Conquest startet et par ganger i fjor og satser mot Breeders’.

 

«Slava» er stallens nye konge

Niels har trent frem en hel haug med topphester. Nå er det unikumet Slava Ukraini (se Svensk Galopps bilde, inn til seier i Svenskt Breeders' med Carlos Lopez) som står frem som den aller mest spennende for galoppelskere. Han er ikke uenig i det synspunktet. - Slava Ukraini er i mine øyne allerede en elitehest. Han var uheldig i Saudi, og William Buick snakket veldig varmt om han etter løpet. «Slava» årsdebuterer muligens i Jockeyklub Cup. Det blir trolig start i Dansk Breeders’ og jeg frykter ingen med ham. Han vokser med oppgavene og er nok stallens aller mest spennende hest. Det kan jeg underbygge med at  enkelte av mine elitehester er eldre typer, mens "Slava" har ungdommens mot og er på vei opp.

* Det lyser i øynene på Niels når han fortsetter. - En ting er kapasitet og kvalitet, men denne hesten har en fantastisk sterk psyke. Det betyr veldig mye på dette nivået. Han oppfører seg som en konge og du hører han godt når han beveger seg ut av stallen.

En dør på gløtt

Når det gjelder publikumsfavoritten Square de Luynes (se Hesteguidens bilde over) holder han døra på gløtt for start i 2024. - Square de Luynes bestemmer selv hva som skjer. Det har vært mange utfordringer på veien, men per i dag ser han veldig fin ut. Sammen med eierkretsen har jeg besluttet å se frem mot Oslo Cup. Når vi ikke det målet, så må jeg kanskje innse at fremtiden blir litt annerledes enn hva jeg ønsker.

* Square de Luynes, med 8 seire på 13 starter, var sist ute i løp på Meydan 5. mars 2022.

Litt mer utenlands i fremtiden?
Han legger til: -Vi har eldre elitehester som kan slå alle på en god dag. Let’s Go Crazy, Kick On og flere andre har skyhøy kapasitet. Jeg kunne nevnt mange, men eierne vet at vi har ambisjoner og jobber hardt for at alle hestene på stallen skal levere. Han har blitt champion 13 ganger på rad på Øvrevoll. Og har en lang rekke skandinaviske championater. Men Niels blir aldri mett. I fremtiden drømmer han om å prøve seg litt mer utenlands: 

«Jeg ønsker selvfølgelig fortsatt å utvikle meg, og jeg er priviligert som har eiere som ønsker å satse. Jeg begynner nok å åpne blikket litt ut av Skandinavia på en eller annen måte. Jeg sier ikke at det er England, Irland eller Frankrike som lokker, men med alderen ønsker man å oppleve noe mer enn løpene i Skandinavia. Jeg elsker sporten og miljøet på hjemmebane, men kan tenke meg å få til noe utenlands på sikt. Med større barn og litt andre muligheter, hadde det vært deilig å leve i et litt annet klima om vinteren»

Personalet er viktig
Han ønsker å berømme gjengen på stallen. Du blir aldri god alene.
- Vi har veldig flinke folk. Det er helt avgjørende for vår suksess. Alt i alt er jeg happy, og det ser bedre ut enn på lenge før årets sesong. Unghestmessig ser det bedre ut enn på lenge (2- og 3-åringer). Enkelte av de beste elitehestene begynner som sagt å dra litt på årene. Jeg tror koronatiden ga oss alle en liten glippe med tanke på at det ikke kom så mange gode hester inn i den perioden. Så er det klart at vi sammen må arbeide for å få til et best mulig premienivå også for de beste hestene i Skandinavia. Det mener jeg er en faktor når folk skal kjøpe inn dyre hester.

Lang vinter, lite fri
Det har vært en lang vinter, men lite fri for Niels. - Ferie har det blitt lite tid til. Et par helger på fjellet, en kort jobbtur til Dubai for å sondere terrenget og tur til Saudi med Slava Ukraini. Det kaller vi ferie i min bransje.

- Hvordan står det til med Carlos?
- Carlos er klar og rir for fullt. Det skal bli godt å se han komme skikkelig i gang. Han ser godt ut, er i fysisk god form og veldig kampklar.

- Og du selv?
- Jeg er nok ikke like fit som Carlos, men jeg er i alle fall kampklar, ler Niels.

En «Racing Club»
Sammen med eier Morten Myhre, kjent som mannen bak det suksessrike stallpseudonemet Stall Trick Or Treat, har man nå dratt i gang en «Racing Club». Meningen er å skape et samhold og la mange eiere komme inn i sporten til en overkommelig pris. - Vi har lekt med tanken i mange år. Morten Myhre er en viktig eier og en god venn. Han er primus motor for prosjektet, og tanken er å inkludere flere hester fordelt på mange eiere. Det skal være et fellesskap som skaper gode opplevelser, opplæring innen sporten og forhåpentligvis gode resultater. Vi tror slike prosjekter er viktig for å få nye folk interessert i den fantastiske sporten vår.

"Vi har en stor og bra flokk"
Som man skjønner. Niels Petersen går for et nytt championat og gleder seg til sesongstart. 
- Vi har en stor og bra flokk, jeg synes det ser veldig bra ut. Vi er ikke langt fremme nå, men jeg vet hvor vi står hen og hvor vi skal. Jeg er meget tilfreds med hvordan det ser ut før sesongen!