Knut har 20 hester og blikket fremover

Skrevet av Tom W. Johannessen,  22.04.2024
Artikkelbilde
Knut Arnesen er klar for en ny sesong. Han tok ut profflisensen i 1986. Foto: Hesteguiden.com

Knut O. Arnesen kan lene seg på tall fra fjorårets kanonsesong med 24 seire. Men blikk og tanker går fremover. – Det viktigste løpet er det neste, sier han til ovrevoll.no foran sesongstarten.


Han fortsetter: - Det som har vært, får jeg ikke gjort noe med. Men det som kommer kan jeg gjøre noe med. Seiersløpene ser jeg én gang i reprise. De løpene jeg har tapt, ser jeg kanskje fem ganger. Hva gjør jockeyene under løpet? Det er alltid et godt spørsmål.
 
 

20 løpshester på stallen
Knut blir 67 innholdsrike år 1. mai. Etter Wido Neuroths sluttstrek som 75-åring, er mannen fra Enebakk den eldste profftreneren på Øvrevoll. Han har vært samboer med Inger Skrede i 20 år. Datter Stine, en gang frisk ponnirytter på Øvrevoll, er blitt 38. Knut er bestefar og har barnebarn på to og fire år. Antallet løpshester i hans varetekt er nå 20. Pluss 4 åringer, 4 avlshopper og 3 føll. Mutajally er nå den eneste avlshingsten på gården i Enebakk etter at Evasive flyttet til Danmark. Til høsten forsvinner avlshoppene. - Da er den biten slutt, sier Knut som nå har 7 hester stående på Øvrevoll. Det blir et par-tre til etter hvert. Dusty Taylor styrer banefilialen. Knut gjentar det han har sagt mange ganger: – Det gjør Dusty veldig bra!

"Jeg satset på avl en periode. Prisene opp, premiene ned. Du kan ikke produsere for et marked som ikke er der. Og det er vanskelig å ri to hester på en gang. Nå blir det å konsentrere seg om løpsbiten".

VINNERHEST: Canmore (Lars Arne Larsen og Knut Arnesen), her innvendig med Manuel Martinez, har vunnet åtte løp på 28 starter. Foto: Hesteguiden.com

Knut om fjoråret 
– Det var utvilsomt min beste sesong. Canmore forsvarte formtallet sitt. Machine Gun overgikk seg sjøl med fem seire. Imperial Dawn, som er borte nå etter skade, tok fire. Det samme gjorde Amzaan som klatret fra 67 til 74 i formtall. Så var det Caio Shark, selvfølgelig. Jeg hadde flere seire en gang på begynnelsen av 90-tallet. Men da var det flere løpsdager og vinterløp på Täby. Og jeg reiste mer. Skuffelsen i fjor, hvis jeg kan si det sånn, var 2-åringene. Det var få som starta, og de var seine. Men dette var gjennomgående rundt om, sier mannen som er en viktig kontinuitetsbærer på Øvrevoll. Og som også er klar på flere ting: - Spillet må opp, rekrutteringen må opp, og vi må få flere publikummere.

Det var en gang…
Knut er replikksterk. Men ikke like sterk på å pakke meningene inn i bomull. Historieforteller? Oh, yes. Han er veldig god på historien han selv er en viktig del av. En yngre Knut var godt synlig i glansperioden da nesten 600 hester fylte opp to Øvrevoll-løpsdager per uke; mandager og torsdager. De tobeinte, altså galoppfolket, fylte også opp andre steder. De var mange og avsluttet gjerne løpsdagene på Bakkekroen, Hotell Globetrotter eller Noble Dancer i Drammensveien 41.
Der dukket nye hesteeiere opp og frem nær sagt fra intet.
Husk’en og kunnskapene til trener Arnesen holder pent nivå. Den mestvinnende norskeide hesten gjennom alle tider?
- Noble Dancer, svarer Knut, denne gang med blikket bakover i tid. Langt bakover i tid. Noble Dancer, som ble firer i Prix de l’Arc i 1976, avsluttet løpskarrieren i USA i 1979. Med andre ord lenge siden.

Ida Tandberg inn som lærling

SPENNENDE RYTTER: Ida Tandberg er i år lærling hos Knut Arnesen. Her fra Fegentri-seier i Pisa; hun ble toer i denne serien i 2023 - og amatørchampion på Øvrevoll etter en avgjørende seier på Diggit etter et velberegnet ritt.
 Foto: Fegentri/Hippodromo di San Rossore.

Carlos Toro, nå arbeidsjockey hos Niels Petersen, var lærling hos Knut Arnesen for ganske lenge siden. I år har Knut igjen en lærling på stallen; Ida Tandberg. En av Sørkedalens  tøffe døtre og en gang klassekamerat med den aller tøffeste; Ingrid Landmark Tandrevold med ti VM-medaljer i skiskyting og en tredjeplass sammenlagt i årets verdenscup. - Ida er en dyktig rytter med god «timing». Hun kommer til å få masse sjanser av meg og blir en spennende jockey i år med tre kilo av, sier Knut. Ganske bestemt.

Profflisens i 1986
Vi tar plass i tidsmaskinen og spoler tilbake til sent 60-tall: En ung Knut var femte generasjon på gården i Enebakk. Faren var ikke veldig hesteinteressert, «han drev gården». Men en onkel hadde travere og kom etter hvert inn i galoppsporten med eget oppdrett i 1969. – - Jeg hang med ham, også han het Knut Arnesen. Den første vinneren var vel Athos (etter den triple Derby-vinneren Flying Friendship, med Lester Piggott i Sverige, fra Stall Amazone og Ludvig G. Braathen, red anm.). I 1984 overtok jeg stallen som amatørrtrener, og i 1986 fikk jeg profflisens. Da begynte galskapen!  

«Alt var no’ dritt»
Vi gjør et langt hopp til 2020 og sommeren da Knut fikk konstatert kreft.
- Det var da det begynte. Selvfølgelig ikke ikke noe stas. Jeg gikk ned fra 91 til 57 kilo. Var gjennom fire-fem operasjoner, det var vel bare lungene som slapp unna. Jeg trodde helt oppriktig at jeg ikke skulle klare å gjennomføre all cellegift-behandlingen. Alt var no’ dritt. Men jeg hadde Inger og hestene. Og mye galgenhumor. Og jeg tvang meg sjøl til å kjempe. Jeg har fightet meg tilbake, nå er jeg erklært kreftfri, men helt friskmeldt blir du aldri av dette.

20 løpshester i år
Knut Arnesen hadde 8 starthester i 2022, 17 i fjor og møter 2024-sesongen med 20 løpshester på stallen.
Han oppsummerer: - Noen eldre, men mye nytt. Sju er 2-åringer, seks av dem er norskfødte. På avstamning skal kanskje Moa The Muskateer være den beste. Mange er seine, og jeg er «snill» mot 2-åringene. Fire 3-åringer står på stallen. Det er litt mange ustarta hester, det blir vel ti.
- Pirlo er med som 11-åring.
- Og Machine Gun med fem seire i fjor. Står høyt nå.
- Amzaan var god i fjor og vant på den siste løpsdagen. Dette er en hest jeg har forhåpninger til også i år.
- Er selvfølgelig også spent på Canmore som vant fem løp på rad i oktober og november 2022. Håper han kan heve seg enda litt.
- Det tror jeg Caio Shark, med formtall 84, kommer til å gjøre. Da kan han være en Oslo Cup-hest. Har høyere mål med ham i år. Går ellers på både dirt og gress, 2000 er nok den beste distansen.(se Hesteguidens bilde under, Knut og Atle Walgren eier. Malin Holmberg er seiersjockey på bildet)
.

Knut fortsetter ellers sitt vekselbruk Enebakk/Øvrevoll: - Jeg kommer også i år til å «flekse» litt med hestene. Ikke bare være på landet, ikke bare være på banen. Det funker bra. Litt flere utenlandsstarter kommer det også til å bli.

«Jeg håper, jo»
Knut Arnesen konkluderer og kikker litt inn i glasskula: - Når du har hatt en sesong som jeg hadde i fjor, har de fleste hestene gått opp i handicap. Det gjør det selvfølgelig tøffere. Treningsforholdene har heller ikke vært de beste og dårligere enn i fjor så langt. Jeg ligger litt lavt og tror det blir vanskelig å kopiere fjoråret. Men jeg håper, jo!

* Last Orders (V5-1, Ida Tandberg) er den eneste starthesten fra Arnesen-stallen på åpningsdagen. – Har utviklet seg over vinteren. Dette er en ganske ok norskfødt hest. Var stressa og dro ut i svingen i siste starten på avslutningsdagen i fjor. Jeg har en del forventninger til henne i år, men vi får rett og slett se i den første starten torsdag, kommenterer treneren.