Are drømmer om Derby-seier

Skrevet av Thomas Gjelsås,  15.04.2024
Artikkelbilde
SEIER I SISTE START: Nope Never, med jockey Jean-Bernard Eyquem i grønt, på vei inn til seier på Toulouse i Prix Du Mesnil den 13. oktober i fjor. Skjermdump: Equidia

Are Hyldmo er optimist før årets sesong. Veteranen har rundet 40 år som trener på Øvrevoll og vet hva han snakker om. Nyervervelsen Nope Never er handlet inn for å vinne Norsk Derby.

Hyldmo lukter dermed på sin sjette Derbytriumf, stallen er nær full, og det ser bedre ut enn på lenge før årets sesong. - Det begynner å fylle seg opp. Vi har 17 hester på stallen i dag, og det kommer kanskje et par til i løpet av våren. Det ser absolutt spennende ut for vår del! 

«Jeg er helt klar på at det ser lysere ut enn på lenge»
Han oppsummerer fjoråret på denne måten: - Det ble 12 seire i fjor og en rekke andre gode plasseringer. Det var et ok år for vår del, men samtidig var det skuffende at eksempelvis Atticus ikke fikk det til å stemme på en krevende Derbydag etter sin lovende seier i Derby Trial. Vi hadde et par andre hester som skadet seg også, men per i dag er heldigvis alle sunne og friske. Det har i tillegg kommet inn noen nye spennende tilskudd på stallen, så jeg er helt klar på at det ser lysere ut enn på lenge. 

Fem Derby-seire

OVERLEGEN HEST: Kim Andersen på vei inn til overlegen Derby-triumf med Barrier Reef (Are Hyldmo/Ursus Racing) på Øvrevoll  i år 2000. Seiersmarginen var 8,5 lengder tilbake til Wido Neuroths True Lover med Edward Ahern (rir nå for Bent Olsen i danmark)- som vant St. Leger samme år. Barrier Reef vant seks strake på Øvrevoll; seiersmarginen var aldri mindre enn fem lengder. Tapte snaut for Valley Chapel i Stockholm Cup som 3-åring etter et litt problematisk løp.
Foto: Hesteguiden.com 

Are har vært trenerchampion, vunnet det meste, og har fem Derby-seire på samvittigheten.  Winning Flush (‘84), Duty Time (‘94), Inchrory (‘96), Barrier Reef (‘00) og Harrier (‘01). Fem imponerende vinnere som har skrevet seg inn i historiebøkene for alltid. Den aller beste, som han ettertrykkelig har uttalt tidligere, var nok Barrier Reef. Men han ble dessverre skadet og fikk aldri noen lang karriere. Det er uansett et avsluttet kapittel nå. Are har vært uheldig med enkelte av sine Derby-håp siden den gang, men nå har han virkelig fått trua på ny Derbyjubel.

Planen: Årsdebut for Nope Never 17. mai
- Vi har store forventninger til Nope Never og drømmer jo om at det kan gå hele veien frem til seier i Norsk Derby. Det er derfor han ble kjøpt inn av Stall Lilleville som har vært en trofast og viktig eier hos meg i en årrekke. Det er sikkert enkelte potensielt gode hester meldt i Derby som ikke har løpt eller fått handicap enda, og det vil vi naturlig nok få bedre svar på i løpet av de kommende månedene. Men per i dag står Nope Never inne med en bra sjanse. Planen er å årsdebutere hjemme på Øvrevoll 17. mai.

*Hyldmo blir lyrisk når vi ber han fortelle om hvordan de fikk kjøpt hesten:

- Nope Never ble etteranmeldt til Norsk Derby, og jeg mener bestemt vi var litt heldige som kjøpt fikk kjøpt hesten for en såpass fornuftig pris. Han kom nemlig opp på en auksjon sent på høsten i Frankrike, og dette salget var hovdsakelig giret inn på hinderhester. Derfor var det kanskje ikke så mange hesteeiere eller agenter til stede som det ville vært på eksempelvis hester i trening i Newmarket. Nope Never har allerede vist solide resultater i Frankrike med seier på 1600 meter i siste start. Han fikk en fransk rating på 89, som skal tilsvare 85 her i Skandinavia, så per i dag er han jo selvsagt en av de høyest rangerte i Norsk Derby.

To klare målsettinger
Hva så med resten av stallen? Teamet på stall Hyldmo har to klare målsettinger: - For 2024 er det enkelt og greit å vinne flest mulig løp! Det er det som gjelder. Vi jobber for å få det beste ut av hver enkelt hest. Selvfølgelig er det spennende å ha en god Derbyhest igjen. Jeg har vært med på dette før, og det største enkeltmålet er definitivt Norsk Derby!

 

BLIKK FOR DERBY: Nope Never og Are Hyldmo. Planen er årsdebut for Derby-håpet 17. mai.

Flere spennende kort
Det later til at Hyldmo har god grunn til å ha ambisjoner i år. Han har flere spennende kort å dra frem: - Vi har fått inn en spennende 3-årig hoppe som heter Mozarts Queen. Hun er ustartet, men har god stamme. Hesten var relativt dyr som åring, men ble satt opp på en Breeze Up-auksjon og årsaken var visstnok at eieren ikke hadde gjort opp for seg. Det var hun ikke klar for, og dermed gikk det ikke så veldig bra. Walter Buick plukket henne opp til en hyggelig pris, og hun endte opp i trening her hos meg. Denne hoppen har jeg forventninger til, og hun blir meldt i 1000 Guineas og andre større oppgaver. 

  • Av nyheter har Money Mission kommet inn på stallen. Han var en type det var forventninger til som unghest, men han klarte ikke helt å leve opp til dem. Eierne har nå hatt hesten på «landet» i vinter, og det ser ut til å ha gjort 4-åringen godt. Dette er en maiden som nok kommer til å vinne løp. En spennende hest å følge i handicapsammenheng. 
  • Spirit Of Cimarron hadde en strålende sesong i fjor med fem seire og han var ni ganger blant de tre på 14 starter. Jeg er spent på hva denne hesten kan utrette i år. 
  • Solanos er veldig interessant. Dette er en toppstammet hest som ble kjøpt inn med store ambisjoner, men han fikk sesongen ødelagt i fjor. Vi fant en løs bit i et kne som nå er operert ut. Solanos er fire år gammel, lite startet og dette er en hest med høy kapasitet som kan bli virkelig bra om han får ut sitt fulle potensial.

Vi nevner også vinnerhester fra fjoråret som Atticus, My French Dream, Redneck og Azure World. - Alt i alt er vi fornøyd før sesongen. Det har vært en lang vinter, tidvis krevende, men det er vi vant til når vi trener hester i Norge. Jeg må understreke at selv om det ikke er så sommerlig enda; banen har vært ganske bra. Vi har fått jobbet noen hester, og de som er aktuelle for å starte tidlig har vi fått gjort flere jobber med. Vi rekker vel et par til før første løpsdag også, så vi er optimister. Jeg har stor tro på at 2024 blir bedre enn fjoråret. 

Hyldmo avrunder selvsikkert: -Vi har flere hester i trening og høyere standard i år!