Annike: - Han er fortsatt i utvikling!

Skrevet av Thomas Gjelsås,  19.04.2024
Artikkelbilde
Annike Bye Hansen og Hard One To Please er klare for nye eventyr. Foto: Eirik Stenhaug

Trener Annike Bye Hansen stråler når hun snakker om stallens store stjerne Hard One To Please. Det er yrende liv på stallen og tydelig at sesongstarten er nær. 

* Sjefen virker selvsikker, replikkene sitter løst, og hun har god kontroll på de 14 hestene hun har i trening på sin kvalitetsstall.

"Jeg er totalt sett ganske happy»
- Det har vært en forferdelig vinter, men vi har fått gjort noenlunde det vi skulle med hestene. Det var litt utfordrende i begynnelsen når vi skulle begynne å gå på banen, for baneforholdene var selvsagt litt opp og ned. Men alt i alt føler jeg at vi har fått gjort det vi skal, så jeg mener at hestene er der de skal være. Jeg er totalt sett ganske happy, og vi stresser ikke. Flere av hestene starter ikke før 17. mai.

Fornøyd med fjoråret også
Vi ber henne om å gjøre opp en kort status på fjorårssesongen:
-Vi vant to Gruppe 3-løp av fire i Skandinavia. Det er jeg selvsagt fornøyd med. Det er som å hoppe etter Wirkola å måle resultatene opp mot den sesongen vi hadde for to år siden. Da løp stallen inn nesten seks millioner kroner på et ikke veldig stort antall hester. Så jeg er nødt til å være fornøyd med fjoråret også. En tredjedel av løpene vi vant var storløp, Listed eller Gruppe 3-løp. Jeg skulle gjerne vunnet flere løp, men med bare 14 hester på treningslisten, blir det begrenset hvor stort antall løp du kan vinne. Vi har mange storløpshester og det er jeg superfornøyd med!

Hun har vunnet de fleste storløpene man kan vinne. Både Sveaas, Stockholms Stora, Stockholm Cup, Derby i Norge og Sverige etc. Annike snakker ikke veldig mye om drømmer, men er veldig klar på hva hun vil oppnå.

  • Den klare målsettingen er å få det beste ut av alle hestene på stallen og gi dem sjansen til å prestere det de kan. Det er det som er jobben min. Mitt fokus er å forstå hver enkelt hest og hva vi skal gjøre for at de får maks ut av potensialet sitt. Det er det som gir meg størst glede ved å være galopptrener. Så er det selvsagt ekstra gøy hvis vi klarer å vinne G3-løp. Vi har mange store oppgaver for hestene her i Skandinavia. - Vi reiste til England med to hester i fjor, og det tok 52 timer å komme dit. Det var ekstremt langt og slitsomt. Det skal legges til at vi hadde maks uflaks med hestene denne gang, så det kan godt bli England igjen en gang. Men gjerne med fly!

Giganten Hard One To Please ser ut til å ta livet med ro når vi ankommer stallen. Han ligger og slapper av i boksen sin mens sjefen er i full sving. Her er det full fart med smed, stallansatte som gir og mottar beskjeder og latteren sitter løst. Folket er på jobb!

Starter på Klampenborg 25. mai

DEN SATT! Hard One To Please, med Pat Cosgrave, fester til slutt grepet i Stockholm Cup som 3-åring i 2022. Innvendige Outbox, med Hollie Doyle var tapper toer. Master Bloom og Elione Chaves avslutter sterkt til tredje. Innvendige Quebello med Anna Pilroth ble nummer fire. Foto: Svensk Galopp 

Annike lyder stolt når hun snakker om Hard One To Please som nå er fem år gammel.
– Han ser fin ut. Han skal starte 25. mai i København. Vi er der vi skal være på dette tidspunktet. For hans del blir det Scandinavian Open, Oslo Cup, Sveaas (hvis tung bane) og Stockholm Cup. Han er fortsatt valpete, men har samtidig blitt mer moden i hodet. Han er utrolig ambisiøs i trening, jeg føler at vi balanserer på et knivblad, for hadde det vært opp til han hadde han løpt fort hver dag. Det er selvfølgelig en morsom hest å trene, og jeg tror bestemt at Hard One To Please fortsatt er i utvikling!

Litt stresset…
Selv om hun ser lyst på årets sesong, er hun litt stresset før selve årsdebuten.- Det blir hans første start på Klampenborg. Vi kommer til å dra før, for han skal rundt den tribunesvingen et par ganger. Jeg gruer meg veldig til det faktisk, men jeg får bare gi han tillit og tenke at han fikser det, sier Annike ettertenksomt.

Elione Chaves inn

Nytt av året er samarbeidet med den skandinaviske championjockeyen Elione Chaves (bildet). - Jeg er veldig glad for samarbeidet med Elione Chaves. Han er topp 3-jockey i Skandinavia, og jeg er superfornøyd med å ha en sånn jockey i teamet. I tillegg til at han vinner mange løp, er han en mann som virkelig er glad i hestene. Det synes jeg er en veldig viktig egenskap. Du får enda mer ut av hestene når du spiller på lag med dem, og Elione er god til å få det beste ut av hver enkelt hest. Du kan godt si at vi spiller på de samme verdiene.

Hun fortsetter: - Noen synes nok at jeg er fjollete med hvordan jeg tenker på hester, men jeg tror ikke Elione er en av dem. Han tenker på hester på en bra måte.

Dedikert team
Det er ikke bare Annike og Elione som er viktige brikker for stallens suksess. Suksesstreneren har et dedikert team hun er stolt av, og en eiergjeng som kan mye av hestefaget.
- Jeg har et sterkt og hardtarbeidende team på stallen. Og eierne mine er av den gamle skolen, de kan ganske mye hest og det synes jeg er utrolig deilig. De har forståelse for ting og vi kan ha full åpenhet om hestenes utvikling og livet i stallen. Gjensidig tillit er utrolig viktig for meg! Samtidig må vi jobbe for å få inn nye eiere fra litt yngre generasjoner på sikt. - Väsby Hest er min mest hardtsatsende eier. Han eier, og medeier, i halvparten av hestene på stallen. Han har vist meg stor tillit og det er jeg selvsagt veldig takknemlig for.

Litt om nykommerne:
- Aphelios er en veldig spennende hest. Han har gått solide løp i England og det beste løpet var faktisk hans siste opptreden. Han har lagt seg ut og ser fantastisk fin ut. Han årsdebuterer på Øvrevoll 17. mai, deretter blir det Bro Park Vårsprint. Jeg har store forventninger til han.

- I Rest My Case er en super norskoppdrettet hoppe som jeg mener vil tåle litt mer distanse i år. Hun virker enda sterkere enn i  fjor, jeg synes å se det i trening.

- Admiral De Vega starter 17. mai. Deretter blir det start i Stockholm Stora Pris som han vant i fjor. Videre plan legges etter det.

-Takeko går nok noenlunde samme løype som i fjor. Årsdebuterer på hjemmebane 17. mai, og deretter venter start i Bloomers Vase.

- Youonlyliveonce har blitt en 90-hest. Vi unngår Bro Park hvor han ikke får det til å funke. Han starter også på Øvrevoll 17. mai, og blir med Hard One To Please til Klampenborg 25. mai. Mest som reisefølge, men vi får se hvordan han opptrer.

To 2-åringer
Jeg skulle helst hatt noen flere 2-åringer. Vi har i år én norskfødt og én danskfødt. Jeg håper vi før kjøpt en eller to på Breeze Up nå i løpet av våren.

- Norskoppdrettede Driven By Dreams og hun ser ut til å kunne bli en skikkelig 2-åring.

- Here For You trenger mer tid.

Fine 3-åringer-
- Catch A Dream er halvbror til Swedish Dream (elitehest som Annike hadde i trening). De er litt forskjellige typer. Denne hesten elsker å trene og det skal bli spennende å hvor langt han tar oss.

- Run For Justice er danskfødt, kjøpt på auksjon for halvannet år siden. Han kjøpte jeg først og fremst på individ, for jeg syntes det var en fantastisk flott hest. Han har blitt stor, men vi er på vei. Han er ikke helt klar enda, men heller ikke så langt unna.

- If He Says So er en amerikaner som Walter Buick kjøpte for oss i Deauville. Den synes jeg er utrolig fin og jeg har helt klart forhåpninger til ham.

Leftyouspeechless er en helbror til topphesten Good Fortune. Denne hesten er sen og trenger tid. Men vi håper selvsagt at denne skal bli bra.

  • Dette er et knippe lovende treåringer med genene i orden. Annike må sies å være kjent for å være en «slow starter». At hun er med på åpningsdagen anser vi som et godt tegn.

To på åpningsdagen
- Planen er å starte to hester på åpningsdagen. Det er Tambora Queen og If He Says So. Sistnevnte skal ut for å få mer erfaring, og distansen er trolig litt for kort. Vi har fire ustartede 3-åringer på stallen og må komme i gang hvis vi skal rekke storløpene.

- Vi har god tro før årets sesong og mener vi er godt i rute. Kommer vi opp mot 2022-nivå, så er vi veldig happy. Ingen skal beskylde oss for ikke å prøve i alle fall, avslutter en offensiv Annike med glimt i øyet.