Utrolig hest, utrolig sesong!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  28.09.2024
Artikkelbilde
VINNERNE: Schamyl i vinnerpaddocken etter Svenskt St. Leger lørdag. Nå blir det vinterhvile for stjernehesten. Foto: Stefan Uppström/Svensk Galopp

Det er helt utrolig! sa trener Jan-Erik Neuroth i Göteborgs vinnerpaddock. Der var han og Schamyl etter Svenskt St. Leger. Sandro De Paiva var der. Og Kari og Anne Petterøe og Sergio Poncino.



Eventyret fortsetter, dette var det siste kapittelet i 2024. 3-årige Schamyl har vunnet syv av elleve løp, fem av dem i år: Voter, Svenskt og Norsk Derby, Svensk Breeders’ og nå Svenskt St. Leger (V4-2 lørdag, 3000 meter). På konto etter 415.000 svenske kroner inn lørdag: 4.081.384 norske kroner. Wow!

«Det fineste klassiske løpet!»
- Han får hvile nå. Har stått i det hele år. Jeg gleder meg til 4-årssesongen, fortsatte Jan-Erik som har et spesielt forhold til St. Leger. – Det er det fineste klassiske løpet i mine øyne. Mye taktikk, og det kommer sent på sesongen, uttalte dagens trener som har vunnet Svenskt St. Leger fire ganger som jockey: Med Diamant (2013), Bokan (2015), Lot Of Joy (2021) og Ami De Vega (2023).

* Schamyl kom tidlig inn i boksene og var utålmodig – for å si det forsiktig (Jan-Erik: " "Det kunne ha gått galt"). Sandro De Paiva måtte av - før han tok plass på Schamyls rygg igjen.
Etterpå var duoen på jobb som vanlig.

«På slutten finner han ut; nå går vi!»
Amason, Stall Perlen og Jan-Erik Neuroth, dro veldig frisk unna – og så løpssugen ut, som kommentator David Crona sa. Men det stoppet, og det stoppet før trener Neuroth hadde regnet med, Amason endte som sjettehest til slutt.
Yobro (Carlos Lopez/Lennart Reuterskiöld jr.) ble hesten å slå for fenomenet Schamyl som hadde fått et nytt nydelig løp av styrmann Sandro de Paiva.
For å sitere Kari Petterøe, eldst i Stall Petterøe's Mix; «På slutten finner han ut; nå går vi!».
Og Schamyl gikk (se Svensk Galopps bilde øverst), og Carlos Lopez på ryggen av en heroisk Yobro måtte bare innse at et mulig gull ble til sølv.

* Stall Hjortebro er oppdretter av Schamyl, og Wido Neuroth var mannen bak gullkjøpet.

* Kjell Hroar
fra Cathrine Erichsen ble treer i St. Leger. Det ga 83.000 kroner til Stall Birgitta. Kjell Hroar har nå øløpt inn nesten 690.000 kroner.

Mer norsk: * 12-årige Sir Benjamin (Stall Haugstad), trent av Åge Mathisen, noterte karrierens seier nummer ti i Järnlöpning. Alina Öhgren var seiersjockey.

* Empress Bling (Bling Enterprise) fra Silja Støren, tok seg helenkelt av Adalöpning med 75.000 svenske kroner til vinneren. Silja reiste med én hest og visste hva hun reiste med. Empress Bling har blitt fullt av et lite lass av forventninger. Lørdag var hun strålende på 1400 meter, en distanse som Silja betegnet som «perfekt».
Hun ga som vanlig fin info i forkant. Maikel Narvaez Bravo var seiersjockey (se skjermdumpen over).

* Lillemann Nosto vant et maidenløp for 2-åringer. Stall Elvis eier, Nora Hagelund Holm satt på den Jan-Erik Neuroth-trente 2-åringen. Jan-Erik ble dobbeltvinner. Og vi gratulerer allerede nå årets trenerdebutant med det svenske trenerchampionatet for 2024! - Nei, men jeg er nøye med detaljer, svarer Jan-Erik på spørsmålet; "er det noen hemmeligheter?". Vi mener å ha hørt svaret før fra en annen, nå pensjonert trener, med samme etternavn.  

* Rytterchampion på Göteborg ble Nathalie Mortensen med åtte seire og flere andreplasser enn Alina Öhgren. Både Elione Chaves og Alina Öhgren hadde muligheten i dagens siste løp (Nathalie red ikke), men her vant Tobias Hellgrens Quentino med jockey Jacob Kvisla.