Mye å glede seg over
Sesongen 2019 på Øvrevoll er avsluttet. Vi synes det er grunn til å gi året en god karakter, selv om det alltid kan bli enda bedre. Men det er tatt mange spennende grep for å få folk til banen. De som besøker banen har kost seg veldig på en ny og spennende arena, men det virker som om det ikke er så lett å lokke folk tilbake. Vi trenger rett og slett en større skare med entursiaster som kommer på løpene, og enda bedre er det om de kjøper en andel i en hest. Flere hester og flere tilskuere må vi håpe på.
Det skjedde mye på det sportslige plan mellom Fabricios første seier i april, til den flotte sesongavslutningen søndag 17. noveber. Selv om Square de Luynes kun startet to ganger på Øvrevoll, har han etterlatt seg et voldsomt inntrykk. I Oslo Cup styrte han det hele fra start til mål, og i Marit Sveaas' Minneløp var han enda hvassere. Fire uker senere dro han til Stockholm og utklasset den skandinaviske eliten samt utfordrere fra det store utland i Stockholm Cup. At han fikk formtallet 98 var ikke et gram for mye, og Stall Power Girls og trener Niels Petersen kan glede seg til 2020. Vi håper på et par starter ute i den store galoppverden. Da blir han fem år og har kun åtte starter bak seg.
Den andre av de eldre hestene som stakk frem, er Duca di Como i trening hos Cathrine Erichsen. På Øvrevoll var seieren i Polar Cup høydepunktet. Men aller best er han når det er snakk om løp på sand i Sverige. Da er han like imponerende som Square de Luynes når han leker med motstanderne.
Den neste av de firbente vi vil trekke frem, er Privilegiado. Listen over Triple Crown-vinnere som Trainer's Seat startet i 1976, fikk sitt femte napp. Privilegiado tok tre enkle seire i 2000 Guineas, Derby og St Leger. I Derby var han som aller best, og det var noen sekunder å vente før resten av feltet passerte målstreken. Før vi går grundigere inn på de forskjellige kategoriene, vil vi trekke frem Jan-Erik Neuroths første championat som jockey. Det har vært et mål lenge, og etter en strålende høstsesong ble tittelen tatt med klar margin.
Dette var de inntrykkene vi ville trekke frem før vi foretar en mer inngående gjennomgang av de forskjellige kategoriene. Vi begynner med de firbente.
Stor sesong av Ascot Brass
For første gang på år og dag skrev vi august før det ble avholdt toårsløp på Øvrevoll. Da ble det riktignok avholdt to løp for de yngste, med Debbie Dawn og Ascot Brass som vinnere. Sistnevnte hadde en kolossal sesong, hvor det etter debuten ble suveren seier i Skandinavisk mesterskap på Derbydagen. I SM på Bro ble det et knepent tap for gode Silent Night. Men senere på høsten ble det store seire på samme bane i Breeders Trophy Juvenile og Magic Million. Fire seire og en annen på fem starter er sterke tall, og fasiten i debutåret ble over 1.1 millioner innridd til Niels Petersens ener.
Wido Neuroth har et knippe lovende toåringer. I kriteriet ble det en strålende trippel. Reine de Vega var best, men Couleur Cafe og Jet Action var ikke mye slått. Dette var for øvrig Widos seier nummer 15 i kriteriet, det storløpet som en trener har vunnet flest ganger på Øvrevoll. Reine de Vega avsluttet sesongen etter kriteriet, og vi ser frem til sesongen 2020. Couleur Cafe tok seg av The Heatherwold Cup på Derbydagen, og Jet Action var sterk toer bak Timo Nurmos i Vinterfavoriternas Pris på Bro.
Av andre lovende toåringer, nevner vi vinnere som Face of Energima, Shallow, Quagmire, og Nordic. Careless Whisper var toer bak Ascot Brass i Magic Million, og Sir Leo har matchet de beste. I en tynn norskoppdrettet årgang har Cardhu og Neridiana vist mest så langt. Men som vanlig er det stor sjanse for at mange i årgangen blomstrer først som treåring. Det er bare å glede seg.
Privilegiado troner på toppen
Det er rett og slett ingen tvil. Prvilegiado er årets treåring. Fire starter på Øvrevoll endte i fire seire, og han ble den femte Triple Crown-vinner siden løpene hadde navnene 2000 Guineas, Derby og St Leger. Etter at årsdebuten på 17. mai var unnagjort, ble 2000 Guineas en ren formalitet. I Derby på Jägersro ble han toer etter Red Cactus, men på Øvrevolls store dag var han fullstendig alene på fotoet. I St Leger var kanskje formen litt på hell, men seieren ble likevel klar nok. Privilegiado rundet av sesongen med St Leger på Bro, men da var det en hest som hadde tatt ut det meste. Likevel er det liten tvil om at dette er et spennende kort mot den eldre eliten.
Nærmest vår ener gir vi Nouvelle Lune en ganske klar annenplass i Wido Neuroths trening. Hun trives aller best på Jägersro, hvor hun har vist seg som en verdig arvtaker til Appelina. Seieren i Oaks var verdt 700 000 svenske kroner, og en god slant ble det også i Jockeyklubbens Avelsløpning. Der knuste hun eldre hopper, og neste år tror vi hun kan være den beste hoppen i Skandinavia, kanskje med kamp av Queen Rouge. På Øvrevoll fikk hun med seg en tredjepremie i Derby. Veldig god på hjemmebane har også Wishformore vært. På 17.mai ble det lett seier i Skandinavisk mesterskap, og enda bedre var han da han hentet hjem 524 000 kroner i Breeders Prize Classic. Sprintutgaven av Breeders ble for øvrig vunnet av Buckybabe, som slo Ramone i en herlig fight. Buckybabe kom sent i form, men var knallgod tidlig på høsten.
En liten overraskelse for mange sto Unwanted Beauty for, da hun vant 1000 Guineas. Hun var også god på Derbydagen og blir spennende å følge. Vi tar også med jevne Nathless, som var på trippelen i nesten alle sine starter.
Andre norskoppdrettede med suksess var Erasmus, Lovetorun, Macjack og ikke minst Hampus G. Hans andreplass i Derby var en av de store sensasjonene i 2019, hvor han i tillegg til den ordinære premien fikk med seg en klekkelig bonus. 74 ganger pengene sto Hampus G til i totoen. Ellers var Tinolo god vinner av Derby Trial og enda bedre toer i St Leger. Vi nevner også Candyflower, selv om seirene er uteblitt. Izakaya vant Derby Milen, men sesongen ellers var ikke så bra som man kunne håpe.
Captain America slo tilbake
Vi har valgt å skille de eldre i sprintere, milere og stayere. Noen havner i en gråsone, men stort sett går det greit. Uansett var det gledelig å se Captain America tilbake i den skikk han var i 2017. Storsprinteren vant Bro Park Vårsprint for andre gang, og han gikk også til topps i Norsk Jockeyklubs Sprintløp. I Polar Cup ble han flott toer bak Duca di Coma, men sistnevnte er uten tvil aller best på distanser rundt 1600 meter.
To hester som har tatt et stort steg i år, er Basie og norskoppdrettede Dardenne. Begge har først og fremst imponert i Sverige, hvor formtallet er blitt kraftig høynet. Basie slo Captain America i SM, og Dardenne har vunnet både på Gøteborg, Jägersro og Bro. Ellers nevner vi sterke innsatser av Shantou og Steps' Divine, samt Brian Ryan som ble tredje i Polar Cup. Men vår ener på sprint i 2019 er altså Captain America med trener Annike Bye Hansen og velkjente Espen Ski.
Duca di Como en stjerne
En fantastisk miler er uten tvil Duca di Como, i trening hos Cathrine Erichsen. Seieren i Polar Cup på Øvrevoll var best på hjemmebane, i grenseland mellom sprint og mile. Men de fenomenale løpene over 1600 meter er enda mer imponerende. I Swedish Open Mile og Nickes Minneløp på Bro samt Peas and Carrots Mile på Jägersro, har det vært så sterkt at vi nesten har mistet pusten. Bak vinneren har de kjempet knallhardt, mens Duca di Como har cantret inn til overlegne seire.
Appelina skal selvsagt få sine linjer. Hennes aller sterkeste prestasjoner er gjort i Sverige. Tredjeplassen i Pramms ble fulgt opp av sterke seire foran Seaside Song samt engelske Maamora på Stockholm Cup-dagen. Tredjeplassen i Marit Sveaas' Minneløp var heller ikke noe å skamme seg over. Nå er løpskarrieren over, men Appelina blir ikke glemt.
Av de øvrige får absolutt Swedish Dream og Buddy Bob plass. Begge er i toppen blant våre milere. I Arnfinn Lunds Minneløp ble det Swedish Dream foran Buddy Bob, mens Buddy Bob var flott toer i Marit Sveaas' Minneløp. Vi tar også med Seaside Song, som var meget god på 17. mai og også sterk i Sverige. Delacroix vant i et sterkt felt og tok også seieren i Fearnleyløpet.
Stayere Square de Luynes et unikum
Undertegnede har gått på Øvrevoll siden 1965, så noen løp er det jo blitt. Å sammenlikne forskjellige perioder er krevende, men at Square de Luynes kommer høyt på listen, er det ingen tvil om. I 2019 startet han kun tre ganger. Det var ikke hvilke som helst løp, men Oslo Cup, Marit Sveaas' Minneløp og Stockholm Cup. Nærmest den suveren vinner i Oslo Cup var Baltic Eagle og Cockney Cracker, mens Buddy Bob og Appelina var toer og treer i Sveaas-løpet. Mot den skandinaviske eliten i Stockholm kjempet Freestyler og Master Bloom en hard kamp om sølvet. Jockey Robert Havlin fortalte at Square var god nok til å vinne et Gruppe 2-løp, og vi har et håp om å se vår stjerne utenfor Skandinavia. Niels Petersen og Stall Power Girls kan ha mye å glede seg til.
Nærmest blant stayerne setter vi Master Bloom. Han var helt på topp da han seiret i SOC, Danmarks klart største løp og det eneste Gr 3-løpet på Klampenborg. Han vant også Kapps Stora på Bro, og han har fulgt opp den gode treårssesongen på en flott måte. Wido Neuroths trio Bokan, Pas de Secrets og Baltic Eagle gikk sterke løp i Sverige med seier over lange distanser. Vi nevner også at Swan Black vant Erik O Steens Minneløp på Derbydagen. En annen hoppe som slet i sesongen var High as a Kite. Men i siste forsøk ble det en flott seier på Bro i Stockholm Fillies and Mares.
Tynt i hekkeløpene
Kun tre hekkeløp ble avholdt på Øvrevoll i 2019. 13 hester kom til start, hvor av to norsktrente, Oui Je Veux var den eneste norsktrente som fullførte et hekkeløp, men var utenfor trippelen. Den klart beste prestasjonen sto Ajas for, da han vant Champion Hurdle suverent. Tobias Hellgren ble champion trener, mens Elliot Øhgren vant blant rytterne.
Noen kategorier som ofte domineres av hester med lavere formtall enn de foran nevnte er Årets tøffing og årets mestseirende hest. Tre hester skilte seg litt ut som tøffing, men på finaledagen skjøv Black Million all tvil til siden. Asaks Ambition måtte vinne og Black Million bli sist, men i årets nest siste løp ble det stikk motsatt. Mongolian Navy ble treer, og dermed ble trippelen Gina Mathisen - Jan Tønnessen - Pål J Nordbye. Disse tre har vist at de har holdbare hester år etter år, som igjen betyr at hestene har det bra.
Både Pål og Gina var også sterkt involvert i den tette striden om å bli årets mestseirende. Igjen var Mongolian Navy involvert, mens Gina ville gå til topps med seier til Smooth Escape i årets siste løp. Også Prince Field hos Kjell Erik Swartling meldte seg sent på med fire strake. De tre i trioen startet på finaledagen, men ingen var i nærheten av å vinne. Dermed holdt Mongolian Navy unna som den eneste med fem seire på Øvrevoll i 2019.
Trippelen i pengevei ble Square de Luynes - Privilegiado - Wishformore. De befinner seg alle i Niels Petersens trening, og selvsagt en viktig trio i hans klare championat. Trioen startet åtte ganger på Øvrevoll i 2019, noe som ga åtte seire! Norske hester har kanskje ikke vært like suverene i Sverige og Danmark som i alle de senere år. Men Master Bloom vant SOC på Klampenborg, og Square de Luynes lekte med motstanden i Stockholm Cup. På Øvrevoll var Queen Rouge nummer 12 på pengelisten som mestvinnende ikke norsktrente hest. Så når fasit skal gjøres opp, er det ingen tvil om at de norske hestene holder stilen. At motstanden fra Sverige og Danmark er blitt sterkere, er bare positivt.
Jan-Eriks første tittel
Å bli champion på Øvrevoll er noe Jan-Erik Neuroth har drømt om og hatt som mål. I år lyktes det. Oktober ble hans måned, og championatet ble til slutt sikkert foran Carlos Lopez og Elione Chaves. De tre var klart i front blant proffene, og Carlos og Jan-Erik nærmer seg hvert sitt jubileum. Førstnevnte har vunnet 399 løp på Øvrevoll, mens Jan-Erik nå er oppe i 197 gevinster. Det går neppe lang tid før de passerer runde tall, og for Jan-Erik satser han nok på å vinne sitt første Derby på Øvrevoll. Toåringene har vist at de kan være gode nok til neste år.
Alan foran Nora og Kaia
Tre unge jockeyer med et godt 2019 er Alan Wallace, Nora Hagelund Holm og Kaia Sofie Ingolfsland. Alan stanset på 17 seire som lærling før han gikk over til å bli profesjonell uten lettelse. Det holdt til et championat foran de to øvrige. Men vi tror alle i trioen kommer til å fortsette utviklingen, og det er spennende å ha to så lovende og sterke kvinnelige jockeyer for fremtiden. Også Silja Støren har gjort det bra.
Amatørenes kamp
Det ble nokså tidlig klart at Willa Synøve M Schou og Mina Haug skilte seg ut. Willa ble champion i 2018, og hun holdt også unna til en ny tittel. Men begge to leverte mange fine ritt, ikke minst var de taktisk sterke. Også Emilie Finckenhagen red flere smarte løp og ble treer på listen.
Niende strake for Petersen
Niels Petersen har en meget solid stall. Selv om han ikke var fornøyd med alle de firbente på stallen, var det mer enn godt nok. Ni championater på rad er han alene om. Fortsatt er det fire trenere foran ham på listen. Årets toer ble Wido Neuroth, og han topper listen med 13 championater. De kvinnelige naboene Cathrine Erichsen og Annike Bye Hansen leverte også varene, og nykommere på stallen gjør det ekstra spennende. Nummer fem ble Are Hyldmo, og han tok som vanlig mange seire. På finaledagen sa Yvonne Durant at hun ga seg som trener. Det var en beskjed vi syntes det var trist å høre.
Strid blant amatørene
Som i fjor ble striden blant amatørtrenerne en kamp mellom Annette Stjernstrand og Gina Mathisen. Før årets siste løp måtte Smooth Escape vinne for at tittelen skulle gå til Gina. Da ville samtidig Smooth Escape bli årets mestseirende. Det gikk ikke, og dermed ble det tittel til Annette. Treer med gode Macjack på stallen ble Arne O Karlsen. Arne fylte 75 kort tid etter sesongslutt, så trenerkorpset teller mange som har holdt på en stund.
Knallhardt blant eierne
Stall Power Girls var nær ved å bli mestvinnende eier med de to startene til Square de Luynes. Under 10 000 manglet på å gå til topps. Mellom Bright Side of Life og Stall Perlen skilte det 864 kroner! Det var spenning til siste løpsdag. Vi nevner også at Nathalie Mortensen tok hele seks seire som eier. Hun opplevde sin store kveld da For the Roses vant over millionen i Breeders på Bro. Hennes hester er sammen med Henrik Engblom og Tobias Hellgren blant de viktigste bidragsyterne til at feltene tross alt er av ok størrelse.
Jevnt blant oppdretterne
Tittelen forteller om en kamp mellom oppdretterne av norskoppdrettede hester. For øverst raget Stutteri Hjortebo klart. Men mellom de norske ble det jevnt. Fredensborg Stutteri hadde Erasmus og Lovetorun som sine sterkeste bidrag, mens Buck Racing fikk mye ut av Buckybabe og Buckyboy. Den jevne striden ble vunnet av førstnevnte.
Da takker vi for i år. Vi tror det blir mye galoppmoro også i 2020.
2020
Tøffe tak, men mye positivt
Året 2020 vil gå inn i historien som et helt spesielt år, også for oss som har Øvrevoll som et yndet sted å ferdes på. Før vi går inn på de flotte prestasjonene, synes vi det er riktig i en årsrapport å dvele litt med situasjonen i verden. Om noen kommer til å lese dette om ti år, er det en del av historien at vi har vært gjennom en sesong hvor ordene corona og covid-19 har tatt mye plass. Nå vet vi ikke så mye om hvordan det vil bli i 2021, men håper selvsagt at det vil bedre seg.
Norge ble mer eller mindre stengt ned torsdag 12.mars, seks uker før Øvrevoll skulle åpne portene. Etter mye god jobbing i Øvrevolls ledelse, klarte man faktisk å starte 23. april som var planlagt. Restriksjonene var og har vært strenge hele veien, men vi bør være fornøyde med at alt har gått så nær etter planen som mulig.
Som vanlig har de norsktrente og norskeide hevdet seg med bravur på Øvrevoll og i Sverige. Storløpsseirene har dugget tett, og disse kommer vi nå inn på. Derimot har det vært langt færre besøk til Klampenborg, men også der er det blitt et par sterke prestasjoner. Strenge innreiserestriksjoner til Norge er en årsak. Unntakene gjeldende for Sverige reddet sesongen.
Petersen dominerer
Blant de profesjonelle trenerne, har Niels Petersen vært en klar ener. På Derbydagen ble det fem seire, inkludert Derby med Whispering Ocean og Marit Sveaas' Minneløp med Kick On. Da var også championatet i boks, for som de fleste vet er det pengene som teller på trenersiden. Niels tok sitt første championat 2011, og årets tittel var dermed det tiende på rad. Trolig har han en plan om å passere Wido Neuroth, Arnfinn Lund, Ole Svartshoel og Terje Dahl på adelskalenderen. Wido har vunnet 13 ganger på Øvrevoll og leder på det.
Cathrine Erichsen har hatt en strålende sesong. Før Derbyhelgen sto hun med 12 seire. Da status ble gjort opp i november, var tallet økt til 36. Duca di Como har vært eneren på stallen, men antall seire på Øvrevoll toppes av Purple Ace, Hampus G, Buckyboy og Buckybabe. Kan Cathrine bli den første kvinnelige treneren etter Trine Meling (1985) som tar et championat? Vi synes ikke det er en urealistisk tanke.
Wido Neuroth har hatt et greit år, men ingen kanonsesong. Dog har en del av seirene i Sverige vært riktig sterke. Særlig har han vist frem flotte toåringer, og det gir jo håp for fremtiden. Annike Bye Hansen er en stødig trener, som ikke har hatt noen problemer med å klare fjerdeplassen på listen.
Annette Stjernstrand har hatt en strålende sesong på Øvrevoll og er suveren blant amatørene. Datteren Nathalie Mortensen har representert stallen på beste vis, og tilsiget av svensktrente hester har i det hele tatt vært uhyre viktig. Gina Mathisen holder koken på imponerende sett. Imponerende av både Gina og den tredje på listen,Annie de Mora med sin duo Buffalo Soldier og Eternal Flame. Felles for Gina og Annie er at de kun har norskoppdrettede hester i stallen.
Det ble en helt spesiell Derby-helg for Annie da begge hennes hester vant løp med Ida Tandberg på ryggen.
Lopez' syvende tittel
Carlos Lopez tok en tidlig ledelse blant jockeyene, og spenningen om championatet var over før det ble høst. Det endte med 38 seire, og det syvende championatet var et faktum. På Adelskalenderen kan han neste sesong tangere Janos Tandari, og Carlos er fortsatt i 30-årene. Elione Chaves ble toer på Øvrevoll og champion i Sverige, og både Sandro de Paiva og Alan Wallace skal si seg fornøyd med 2020. Svensk-duoen Anna Pilroth og Nathalie Mortensen er inne totalt topp åtte, slett ikke verst.
Fjorårets champion, Jan-Erik Neuroth skadet seg i begynnelsen av juni og var ute resten av sesongen. Vi håper at vi får se han tilbake i salen i sesongen 2021.
Nora Hagelund Holm hadde en flott sesong og ble en suveren vinner blant lærlingene. Hun har utviklet seg gjennom hele sesongen, og vi tror det er mulig at hun kan nå 20 triumfer neste år. Ellers har svenske lærlinger imponert ved flere anledninger, og det er i det hele tatt godt nivå på de kvinnelige rytterne. Også Willa Schou har hatt en fin sesong i sin første sesong som lærling.
Blant amatørene var det dramatikk til siste stund. Cicero Lemos ledet før finaledagen, men Ida Tandberg og Emilie Finckenhagen kunne gå forbi. Ida gikk til tet og ledet stort med Tsupermand, men kort før mål passerte Jennyoje. Dermed gikk tittelen til Cicero.
Ellers tar vi med at Stall Perlen ble mestvinnende eier, mens kretsen rundt Knut O Arnesen ble mestvinnende oppdretter.
Toåringene har imponert
Vi sitter med følelsen av at vi har sett veldig mange sterke toåringer til start i 2020. Langt de fleste kommer fra stallene Neuroth og Petersen, som har dominert både på Bro og Øvrevoll. Aller mest imponert ble vi likevel kanskje på Jägersro 8. november. Wolfof Vancouver hadde imponert stort på hjemmebane, men var sjanseløs da No Short Cuts satte inn turboen. Neuroths flotte toåring blåste forbi til seier, og på Jägersro ble han umiddelbart utnevnt til favoritt i Derby i Malmø. Med formtall 86 er han også på toppen i årgangen.
Kriteriet har alltid hatt status som det viktigste løpet på Øvrevoll for toåringene. Kingof Pharoahs hadde debutert i september og imponert stort. I selve kriteriet var han på ny suveren, nærmest var en flott debutant i form av Like a King. I Vinterfavoriternas på Bro to uker etter kriteriet sviktet imidlertid Kingof Pharoahs. I stedet vant da Global Gathering (Petersen) uhyre knepent foran No Lie (Neuroth) og Noble Justice (Petersen). Bildet foran den klassiske sesongen i 2021 er dermed ganske diffus. Det er mange flotte talenter, men hvem vil slå ut i full blomst? Kanskje blir det Herewegodandy, som vant Heatherwold på Derbydagen og vant et bra løp i tillegg på Jägersro. Stall Perlens duo Voix d'Amie og Thunderey har imponert på Bro, neste år vil de sikkert finne fine oppgaver også på hjemmebane. Eller hva med Miss Haven. Overbeviste med lett seier på Bro, før hun ble strøket på Øvrevoll.
Fellesnevneren for toppen av listen er nettopp Petersen og Neuroth. Men også Cathrine Erichsen har hatt noen fine unghester til start. Purple Ace har imponert stort med fem seire på fem starter. Dermed ble han årets mestseirende hest på Øvrevoll. Når en toåring sist fikk den utmerkelsen, må vi grave oss ned i historien for å få et svar på. Både NM, Oppdrettsløpet og Skandinavisk mesterskap fantes på merittlisten.
Ellers var spenningen stor da City Code skulle debutere. Stall Fifty Shares kunne glede seg over en flott spurt til seier.
Vi stopper der, fremtiden får vise om det var riktig. Men i kvartetten Donna Devarona, Prince of Fjords, Iron Butterfly og Yellow Submarine kan det skjule seg en stjerne. Derbyvinneren Whispering Ocean debuterte som treåring på 17. mai, så kanskje har vi ennå ikke hørt så mye om noen av årgangstoppene. Men i våre øyne er årets toåringer bedre og ikke minst langt flere enn på mange år.
Hvor gode er treåringene?
Spørsmålet er det ennå litt for tidlig å gi et klart svar på.. Men blant toppene synes vi ikke det ser ut som en stjerne-årgang. Kanskje er det ikke så mange som vil ta steget helt inn i eliten, men vi håper vi tar feil.
De to beste prestasjonene synes vi Bullof Wall Street sto for. Etter en lett seier på Øvrevoll, imponerte han stort på Jägersro. I Voterløpning var han fullstendig overlegen, og da var det klart for Derby. Det ble en heftig strid mot meget gode Yoker, men på oppløpet avgjorde Niels Petersens favoritt. Dessverre fikk vi ikke se ham mer i år, så vi lever i spenning om hva som vil skje i 2021.
På hjemmebane var det som alltid forberedelsene frem mot Derby som ble fulgt med argusøyne. På 17. mai vant Reine de Vega et riktig fint treårsløp, et løp hvor en av debutantene het Whispering Ocean. Samme dag vant Silent Night foran Ascot Brass i Skandinavisk mesterskap, to hopper som skulle by på flere flotte prestasjoner senere.
De to Guineas-løpene i slutten av juni ble veldig fine oppgjør. I det jevne 2000 Guineas-løpet ble det en ny klassisk seier til Wido Neuroth. Nordic holdt unna for Cathrine Erichsens duo Royal Ambition og Sir Leo, mens Silent Night på ny holdt unna for Ascot Brass i hoppenes oppgjør. Wido hadde for øvrig vunnet den svenske utgaven av 2000 Guineas på Bro med Everest Voice (u La Zona) rett i forkant.
Svenskt Derby er nevnt, nå var øynene rettet mot Norsk Derby på Øvrevoll 23. august. I Derby Trial, den siste styrkeprøven for mange, tok Whispering Ocean en sikker seier foran Jet Action. På den store dagen var de to på nytt klart best, med Whispering Ocean som Niels Petersens syvende Derbyvinner ti år etter at den første triumfen kom. Nordic ble fjerde, og Wido Neuroth tok de to nærmeste plassene bak vinneren av de norsktrente.
I St Leger, som på grunn av små felter de senere år var åpnet for fireåringer, ble det faktisk ikke noen seier for en treåring. Hampus G vant foran Wishformore, to fireåringer som leverte en flott sesong. Hampus G vant i tillegg Fearnleyløpet, og måten han fulgte opp fjorårets andreplass i Derby, har imponert stort. Litt historikk var det også i den svenske utgaven av St Leger. For første gang ble det avholdt på galoppbanen i Gøteborg fra 2002, og det ble årets tredje klassiske vinner for Wido Neuroth. Seneschal overrasket oss en smule etter et perfekt ritt av Andreas Tapia Dalbark.
Niels Petersen hadde ikke bare Whispering Ocean i treårsårgangen. Ascot Brass og Careless Whisper er to flotte hopper. som har vært gode gjennom hele sesongen. Ascot Brass gikk bra i Dubai og ble toer tre ganger på rad bak Silent Night, blant annet i 1000 Guineas på Bro og Øvrevoll. Det ble kun en seier, men det var i "riktig" løp. I Breeders Classic ble det en drøy million i svenske penger, og med andre i den norske utgaven bak Tille in Action, ble det pene tall for 2020. Careless Whisper gikk til sterk annen i Dansk Derby og var også høyt oppe flere ganger. Hun har løpt inn nesten 1.3 millioner som maiden! Kan det være en slags rekord? Også Kasai har vært god, særlig på høsten. Etter seieren i kortutgaven av Dansk Derby, ble han bortvist i løpet Ascot Brass vant. I Breeders Sprint på Øvrevoll var det nær på igjen, men til slutt gikk han inn i boksen. Det ble seier foran svenske Mountain etter at eier Leif Spørck hadde fulgt startprosedyren med spenning.
Av de øvrige må vi ta med Face of Energima, som gikk til topps i Derby Milen. Årets siste klassiker, Norsk Oaks, gikk til Havana Red, knepent foran Reine de Vega. Vi nevner at Lennart Reuterskiold hadde tre starter på Øvrevoll i løpet av året. Det var Tille in Action og Havana Red til seier og Mountain til annen. Han kommer ikke så ofte opp fra Malmø. men må regnes når han dukker opp. Vi avslutter med Irish Prosecutor, som sammen med Sir Leo kan ta steget inn i sprinteliten neste år.
Tre kanoner i topp
En trio skiller seg til de grader ut blant de eldre hestene på Øvrevoll. Square de Luynes startet bare to ganger i 2020. En sterk tredjeplass i Marit Sveaas' Minneløp etter nesten ett års fravær. Enda bedre var han med sin suverene seier i Stockholm Cup. Vi håper å få mer fra denne stjernen i 2021, for her er det kapasitet så det monner.
Med sine prestasjoner over større deler av sesongen er det likevel innsatsene til Kick On og Duca di Como vi setter høyest. Kick On vant fire storløp på stripe, nemlig Stockholm Stora Pris, Swedish Open Mile, Marit Sveaas' Minneløp og Arnfinn Lunds Minneløp. Det er litt av en karakterbok! Han slo Duca di Como i de to seirene på Bro Park, og derfor vil mange rangere ham først.
Vi er imidlertid blitt minst like imponert over løpene til Duca di Como. Seieren i Polar Cup var storartet, men det er likevel seirene på sand i Sverige som i vår verden er det nærmeste vi har sett som noe likner på internasjonal klasse. Rett til tet uansett spor, og motstanderne med formtall 90 pluss er helt uten mulighet. Vi tror uansett at de tre nevnte har levert prestasjoner vi ikke har sett så mange av på våre breddegrader.
Etter vår store trio gir vi litt plass til hoppene. Seaside Song vant som hun pleier på 17. mai, et løp hun har godt tak på. I en tett sluttstrid i Lanwades på Øvrevoll vant hun også, mens turene til Bro Park ikke var noen suksess. Nouvelle Lune var hesten Jan-Erik Neuroth satt på da han skadet seg på vårparten. Nouvelle Lune kom tilbake, var først i mål i M Wettermarks Minnesløpning på den svenske Derbydagen, men ble flyttet ned til annen bak Queen Rouge. Ellers har Eesha My Flower gjort det bra. Erik O Steens Memorial ga henne en fin seier, og annenplassen i Lanwades på Bro var også bra.
Våre sprintere har gjort enkelte gode løp, men det er en stund siden vi har sett et sprinteremne av absolutt toppklasse. Da holder vi Duca di Como utenfor, som i vårt hode er en miler. Neuroth startet tidlig med en fin dobbel på Bro hvor Dardenne vant foran Brian Ryan. Sistnevnte ventet til oktober hvor han lyktes å vinne NJ Sprintløp foran Shantou. Vi tar også med Match Makers annenplass i Polar Cup, som ga en dobbel til Cathrine Erichsen.
Privilegiado vant Derby i 2019 og hadde store forventninger rettet mot seg. Etter et fint opphold i Dubai med flere fine innsatser, var det først og fremst seieren i Oslo Cup han vil bli husket for på hjemmebane. Fjerdeplassen i Marit Sveaas' Minneløp var også klart godkjent, men han skuffet også ved noen anledninger. I sistnevnte løp tok for øvrig Swedish Dream en flott annenplass bak Kick On, trolig det beste løpet noensinne for Annike Bye Hansens stjerne.
Et bra år for Cockney Cracker og Wishformore har det vært, hester som er gode for rundt 90 i formtall
Cathrine Erichsens hadde en flott sesong, hvor særlig siste halvdel var sterk. Duca di Como er nevnt, men her følger noen av de øvrige som har imponert. Master Bloom liker seg på Klampenborg. I fjor vant han SOC (Scandinavian Open), i år ble han toer bak Suspicious Mind. Hampus G har vi også vært innom, men han har fått følge av Buckybabe og Buckyboy. Buckybabe avsluttet sesongen med fire strake på de fire siste løpsdagene, en flott fasit. Two Times seiret i Michelets Minneløp, og Tinolo ble en av to som vant hekkeløp på Øvrevoll i år.
Helt til slutt tar vi med en hest som ikke er norsktrent, men som vi har lært å sette høyt. Valence startet første gang på Øvrevoll 17. mai. Som et suverent sistevalg sjokket han spillerne til lett seier. Da var formtallet 76, nå er det 93! Han har satt farge på alle løpene han har startet i, og dette er blitt en favoritt for undertegnede.
Tøff start - mye bra etter hvert
I sesongen 2020 ble alle løpsdagene på Øvrevoll avholdt etter planen, til tross for at coronaen kom over oss 12. mars. Slik ble det ikke i 2021, hvor den planlagte åpningen måtte utsettes flere ganger. 17 mai gikk uten løp, men bare noen dager etterpå begynte det å skje saker. Vendepunktet kom på ettermiddagen torsdag 20. mai, da Bærum og flere andre kommuner ble "frifunnet" for jerngrepet. Med imponerende jobbing ble løpsprogrammet fra 17. mai flyttet til lørdag 22. mai, og det ble en fin åpning. Og det viktigste av alt, vi var i gang!
Carlos avanserer
Carlos Lopez tok i år sitt syvende championat på de siste ti årene. Medregnet tittelen fra 2007 er han kommet opp i åtte, og da tangerer han Janos Tandari på toppen. Om et år kan han være alene i toppen, men det får vi eventuelt vente med til det måtte skje. Chileneren er for øvrig sammen med John B Terry de eneste med fem championater på rad. Og Terry gjorde det fra 1961-65, så det er en stund siden.
Carlos får selvfølgelig mange flotte ritt, ikke minst som førstejockey hos Niels Petersen. Men han er flink til å ta vare på sjansene, og han vinner slett ikke bare med favoritter. Holder han seierstempoet fremover, tar han igjen Gunnar Nordling, Colin Gauntlett og Trond Jørgensen om tre eller fire år. Likevel er det et stykke igjen til herrene Buick/Tandari på toppen, men mange jockeyer holder stilen lenge.
Elione Chaves holdt unna for fremstående kvinnelige jockeyer i stor fremgang og ble toer. Han blir for øvrig skandinavisk og svensk champion, men uten å vinne et banechampionat. Det kunne ha skjedd på Bro, men der er det nå klart at en annen kvinnelig toppjockey tar tittelen. Ulrika Holmqvist tar fortjent championatet der.
Bak Carlos og Elione følger tre kvinnelige jockeyer på de tre neste plassene! Nora Hagelund Holm, Willa Synøve Schou og Anna Pilroth får klare pluss for sesongen, selv om det også for dem gikk litt i bølger. Nora var sammen med Kaia Ingolfsland i toppen blant lærlingene frem til de mistet lettelsen i august. Seirene etter det talte ikke på lærling-tallene, og dermed suste Willa forbi på den statistikken. Anna tok hele fire seire 17.juni, og i den perioden var radarparet Pilroth/Tobias Hellgren nesten ustoppelige. Både 17. juni på Øvrevoll og 20. juni på Bro ble det seks av seks kvinnelige seire i V65/V64. Snakk om Girl Power. Også Silje Strand fortjener å nevnes, hun viste flott fremgang gjennom sesongen. Godt var det også å se Jan-Erik Neuroth tilbake på hesteryggen.
Champion blant amatørene ble Charlotta Ericsson. I august tok hun tre strake seire. Først med Slim Revenge en drøy uke før Derbyhelgen. Så kom den store helgen, og der ble det seier med Point Boy på lørdagen. Søndag var hun tilbake med Slim Revenge, der hun vant og fikk Longines armbåndsur av urmaker Bjerke. Unge Evelina Rønnlund ble toer og sørget for svensk dobbel. Det regner vi med at de norske rytterne har planer om å gjøre noe med neste år.
11 strake titler
Niels Petersen hadde en litt trang start på sesongen med litt sykdom blant de firbente og også litt trøbbel rundt covid-19. Men Oslo Cup og 1000 Guineas i juni ble innkassert, og frem mot Derby var formen stigende på mange hester. August ble en utrolig måned. 8. august hadde han en nesten uvirkelig dag på Klampenborg. Starthester i syv løp ga syv seire, og toppen av det hele var triumfen med Iron Butterfly i Derby. To uker senere var det Norsk Derby, og det ble en stor dag selv om White Heart måtte gi tapt for Stroxx Carlras i Derby. En trippel i Marit Sveaas' Minneløp innbrakte 1 080 000 kroner, mer enn de fleste trenere løper in på en hel sesong. Niels ble også champion på Klampenborg og toer på Bro, en solid fasit.
Cathrine Erichsen ble som i 2020 en klar toer. Hestene på stallen leverer jevnt og trutt, og vi må nevne Duca di Como. Kun en start riktignok på Øvrevoll, men seieren i Polar Cup på ny banerekord sitter sterkt på netthinnen. Cathrine passerte 400 seire på høsten med andelshesten City Code til stor jubel ved vinnerpaddocken.
Kampen om "bronsen" sto hele høsten mellom Wido Neuroth og Annike Bye Hansen. Wido holdt unna, og han hadde også en fin sesong i Sverige. Cathrine, Wido og Annike har alle staller på bortre langside på Øvrevoll, mens Niels nå holder til i søndre sving.
Silja Støren og Raphael Freire kom som friske pust inn i sesongen. Særlig ble vi imponert over Raphael, som hadde en enorm suksess på Bro Park. På åtte starter ble det fem seire, og toåringene Hotline Bling og Semper Fi fikk med seg 900 000 på tre storløpsseire. Vi må også nevne og glede oss over det store innslaget av svensktrente hester. Annette Stjernstrand og Tobias Hellgren har vært de største, men mange andre har sørget for at vi stort sett har fått flotte spilleløp gjennom sesongen.
Beste amatørtrener ble ikke overraskende Annette Stjernstrand, en stall som Nathalie Mortensen representerer på beste vis. Like klar toer ble Gina Mathisen. Hun leverer fine resultater år etter år fra Andebu i Vestfold (og Telemark som fylket heter nå) Fra samme fylke regjerer også Arne O Karlsen. Han fikk med seg to fine seire i løpet av sesongen med Macjack..
Men den beste hesten trent av en amatørtrener har Hanne Rådstoga. Løpene Simply Minds gjorde på vårparten var helt enorme, og det var synd at han ikke var på topp i 2000 Guineas. Vi ser frem med spenning til 2022.
Perlen på topp
Bente og Magne Jordanger står bak Stall Perlen. Den kjente drakten i hvitt og blått har vi lært oss å kjenne i snart tre decennier, og de har satset på unghester i stor stil. Som eneste eier passerte de millionen på Øvrevoll, og i tillegg gikk det bra også i Sverige.
11 seire på hjemmebane ble det, men der nådde Nathalie Mortensen 13. Hun var toer når det gjaldt penger, og hennes flotte sesong var også gledelig. Stall Power Girls (les Square de Luynes) ble treer med en start og seier i Marit Sveaas' Minneløp. Nummer tre på seierslisten fulgte Hanne Rådstoga med Stogas Fairytale, Stogas Dancer og ikke minst Simply Minds
Ny tittel til Arnesen & co
Rävdansens Stuttteri og Stutteri Hjortebo var oppdretterne som sanket inn mest penger på Øvrevoll i 2021. Men det var striden om å vinne blant det norske oppdrettet som ga championatet, og der var det lenge jevnt. På slutten stakk imidlertid Knut O Arnesen og Black Moon Breeding fra de øvrige. Purple Ace kom sterkt tilbake, og både Famous Riff og Jennifer A bidro. Stall GM (Gina Mathisen) og Øien Gård endte nærmest.
Downtown Leo og Hotline Bling
For oss var det to toåringer som skilte seg litt ut i 2021. På Øvrevoll var Downtown Leo eneren, mens Hotline Bling presterte to kanonløp på Bro.
Vi starter med Downtown Leo, som startet tre ganger og vant alle tre. I debuten slo han en god Street Smart, før han gikk ut på Derbydagen. I Heatherwold Cup ble det en ny flott seier, denne gang foran Chiefof Comanches. Sistnevnte fikk det ikke til på Bro Park, men leverte flere fine løp på hjemmebane. Finalen i Downtown Leos trippel var kriteriet. Hotline Bling ble toer, men var klart slått. Det blir spennende å se hva Perlen-stjernen har å by på i treårssesongen.
Hotline Bling kom fra England med fem starter og en seier i bagasjen. Like god som Downtown Leo var på Øvrevoll, var Freire-hesten på Bro. I Svealandløpning slo han Mystery Night med tre lette lengder, og i Vinterfavoriternas Pris var han enda mer suveren.
Indy Humor, Chianti og Pas de Faux ble "parkert", og kanskje er han en vinterfavoritt foran den klassiske årgangen. Mens vi er inne på Freire og Bro, tar vi også med Semper Fi. Hun vant Breeders på Bro i sin andre start, og der var seieren verdt 400 000 SEK. Åtte starter på Bro ga fem seire, en seiersprosent for Raphael på 62.5! Og for Semper Fi ble del blant annet seier i NFFFs løp og annen i Skandinavisk Mesterskap. I Rest My Case er vår toer i "hjemmelaget", med blant annet seier i NM. Av øvrige norskoppdrettede er Gold Rush, Queen of Antarktis og Jennifer A spennende.
Hear the Drums fortjener også noen linjer. Han gikk rett ut i Skandinavisk Mesterskap og vant til hyggelig vinnerodds. Etter et svakere løp på Klampenborg, var det klart for det svenske kriteriet. Der slo han Tin Win i en tett strid, og dermed er også Hear the Drums svært spennende. Kan Dansk Derby være en interessant oppgave i 2022?
Mange toåringer utvikler seg ofte en hel del gjennom vinteren. Av dem vi ikke har nevnt spesielt ovenfor, er Ghost Town, Intella, Oche Dart, Victory Waltz, Crack the Sky og Chianti verdt å følge. Neuroths trio Indy Humor, Pas de Faux og Mystery Night viste også gode takter i tillegg til løpene ovenfor. Kanskje helt andre får oppmerksomhet etter treårssesongen om ett år?
Heia Danmark
Vi synes vi har lov til å være litt rause. Etter 25 år på rad med norsktrente Derbyvinnere på Øvrevoll, lyktes det dansktrente Stroxx Carlras å gå til topps i kampen om Det blå bånd. Trent av Rikke R Bonde og med Nicolai Stott på ryggen, holdt han unna for White Heart. Da var det 29 år siden Reflection hadde vunnet som tidenes skrell i Norsk Derby. Stroxx Carlras vant også Derby på Jägersro til 52.07 i vinnerodds, noe som selvsagt gjorde at han var mer betrodd på vår store dag.
Hvilke treåringer som kommer til å ta steget inn i eliten, vet vi ikke. Men gledelig er det at det er en langt bredere topp enn i de seneste årene. En rekke hester vaker rett under 90 i formtall, og flere har allerede beseiret gode hester fra den eldre garde.
Vi velger å begynne vår rundreise med Iron Butterfly. Ble tredje i 1000 Guineas på Bro etter en krevende reise og var to uker senere en av favorittene i 1000 Guineas på Øvrevoll. Det ble en sikker seier, hvor gode Takeko fulgte nærmest etter en flott spurt. Iron Butterfly dro så til Dansk Derby. Ville hun stå 2400 meter? Ja, mente Niels Petersen og fikk rett. Seieren ble lett, og Wibecke Nagell-Erichsen kunne glede seg over den første storseieren som hun eide alene. Utover høsten ble det en annenplass bak meget gode Good Fortune i Breeders på Bro og seier i Breeders på Øvrevoll. Totalen endte på over to millioner, klart best i pengevei.
Vi startet med Derby. Her ble White Heart beste norske som annen. Her er det mye talent, og han gikk rett ut og vant Derby Trial. Med andreplass i selve Derby må han nevnes i toppen. Tredje i Derby ble stallkameraten Noble Justice. Han vant i Malmø Stads Pris på den svenske Derbydagen og vant også et løp på Bro utpå høsten.
Høyeste formtall i årgangen endte Captain Chorus opp med (89). Han vant et fint treårsløp på åpningsdagen og var jevn og god gjennom sesongen. Men fjerdeplassen i Derby var eneste gangen han passerte 100 000 i et løp, og mangelen av en seier i et litt større løp trekker litt ned. Captain Chorus var beste treåring i St Leger bak fireåringene Seneschal og Jet Action.
Klassisk seier ble det på Wido Neuroth i fullt monn. Han startet med Like a King i 2000 Guineas på Øvrevoll. Seneschal er ingen treåring, men som året før var fireåringene invitert i St Leger på Øvrevoll. Dermed ble det klassisk triumf, da Seneschal og Jet Action tok en dobbel i vårt St Leger. Den svenske utgaven ble flyttet til Bro Park. Der var den flotte hoppa Lot of Joy suveren på en krevende bane. Lot of Joy avsluttet året med å slå meget gode Marta på Jägersro.
En av de sterkeste prestasjonene av en treåring kom etter vår mening 10. juni. Da knuste Simply Minds et meget sterkt felt og vant med seks lengder. I det slagne felt var hester som Herewegodandy, Captain Chorus, Prince of Fjords og Noble Justice. Dessverre ble det for mye oppstyr i forkant av 2000 Guineas, og fjerdeplassen var en nedtur. Men Simply Minds kom igjen, og Hanne Rådstoga ser nok frem til nye oppgjør i 2022.
No Short Cuts startet kun tre ganger i 2021, alle på Jägersro. Årsdebuten var kolossal, da han knuste all motstand og vant med 12 lengder i Derby Trial. De sterkeste motstanderne gikk riktignok i Voterløpning med langt høyere premiesum, men prestasjonen var uansett sterk. Det ble imidlertid kun mindre premier i Derby og i Hurricaneløpning, og så var sesongen over. Stallkameraten Thunderey er vi veldig spente på. Skadet seg stygt på åpningsdagen, men kom flott tilbake et godt stykke ut på høsten. Wido Neuroth har en sært spennende duo.
City Code har vi så vidt vært innom og er nok den beste treårige sprinteren. Takeko rangerer vi nærmest Iron Butterfly av hoppene og Hollywoodboulevard gikk mange fine løp uten å få vinne. Tar vi med Tambora Queen, som overbeviste i Derby Milen, samt Perlen-duoen Miss Haven og Voix d'Amie, føler vi at de fleste er nevnt av importene. Men helt på tampen må vi selvsagt nevne Monjazaat. Hoppa var slått på målfoto av danske Flambeau Rouge i Oaks. Her har Knut O Arnesen en spennende kandidat til hoppeløpene i 2022.
Av de norskoppdrettede var årgangen nokså tynn. Cathrine Erichsens duo Purple Ace og My Birdie skilte seg ut. Førstnevnte vant Skandinavisk mesterskap, NM og Fearnleyløpet, en sterk trippel. Men i Derby var My Birdie best og tok med seg mesteparten av bonusen for de norskoppdrettede.
Best i Skandinavia
De norske sprinterne er best. Det har de vist gang på gang denne sesongen. I hvert fall er det slik på gress, og de aller største løpene går jo nettopp på gress.
Det største løpet på Øvrevoll over kort distanse, er Polar Cup. Årets utgave var den beste på flere år, kanskje den beste siden starten i 1997. Duca di Como hadde vunnet løpet i 2019 og 2020, og nå tok han sin tredje strake. Tidlig i tet suste han inn til ny banerekord og ble den første med tre seire i løpet, Could Be King og General de Vega fulgte nærmest, og begge disse hadde en strålende sesong.
Could Be King vant på den danske Derbydagen og en gang på Øvrevoll, begge ganger foran General de Vega. Men sistnevnte fikk revansj i Bro Parks to største sprintløp.
- Han trener som en demon, og jeg tror han vil gå til formtall over 90, sa trener Annike Bye Hansen tidlig. Hun fikk rett, og seirene på Bro var kruttsterke. General de Vega har aldri tapt på Bro (tre av tre) og blir spennende å følge.
Sanary var knallgod på sommeren, og for oss var han en seriøs utfordrer til seieren i Polar Cup. Der holdt det ikke helt, men nå er han i eliten. Abolish var tett opp under de beste, men har som Prince of Tides et lite stykke opp til de beste. Shantou kom som et skudd i november og avsluttet sesongen med to strake. Fine løp leverte også Ramone, og vi er spente på hva City Code kan utrette. En hest med en herlig innstilling. Kan gå inn i eliten som fireåring. Brian Ryan og Dardenne gikk jevnt bra, men vi hadde ventet enda litt mer fra den duoen.
Vi kan ikke avslutte avdelingen for sprint uten å nevne to hester som trenes i vårt naboland. Backcountry har holdt seg i toppen i flere år og hevder seg godt når han slipper å møte de aller beste. Men aller mest imponert er vi over Fiftyshadesfreed. Verken skimmelen eller hans trener Lennart Jarven er noen ungdom lengre, men du verden som de presterer. Som tiåring endte han sesongen på formtall 92! Det har vi neppe opplevd før, og vi er stumme av beundring.
Fantastiske milere
På distanser rundt 1600-1800 meter er det et meget bra nivå på norske galopphester. Det har det vært i flere år, og 2021 var så visst intet unntak. Mest imponert ble vi på selve Derbydagen, i Marit Sveaas' Minneløp. Square de Luynes hadde ikke startet på 11 måneder, siden Stockholm Cup året før. I 2020 ble det tredjeplass, men nå gikk han rett ut og vant storløpet! Under flotte forhold ble det en råsterk ny banerekord: Topphestene fulgte på rekke og rad. Kick On og King David fulgte nærmest, mens meget gode Match Maker sikret fjerdeplassen.
Det var for øvrig nettopp Match Maker som var først ute med å vise tenner på våren. To ganger dro han til Klampenborg og beseiret King David og i Stockholm Stora Pris var han på ny best. Etter denne seierstrippelen ble det kun start i Marit Sveaas' Minneløp. En flott sesong.
Duca di Como hadde en litt "rar" sesong. Seieren hans på Øvrevoll blir omtalt under sprintere. Han var ubeseiret på to starter på Bro, med Nickes Minnesløpning som den mest meritterende. Men på Jägersro skjedde det noe. Han hadde aldri tapt et løp på Jägersro, faktisk aldri vært i nærheten. I 2021 ble det fire starter uten seier. To andre- og to tredjeplasser ville mange ha vært fornøyd med, men han tapte for hester han tidligere hadde lekt med.
Kick On startet kun fire ganger i 2021. Han ble sterk annen i Marit Sveaas' Minneløp, mens han tok sin eneste hjemmeseier i Arnfinn Lunds Minneløp. Her ble Swedish Dream nummer to. Sesongen 2021 var nok ikke like sterk som året før, men Swedish Dream er fortsatt en elitehest når det klaffer. Det er også King David, selv om det kun ble en seier.
De beste hoppene på miledistanse har ikke nådd opp blant milerne. Det betyr ikke at de er svake. Best rangerer vi Ascot Brass Hun tapte riktignok for Queen Rouge i Bloomers Vase på Bro, men sistnevnte fikk ingen hel sesong etter blant annet problemer med neseblod. Ascot Brass vant lett på den danske Derbydagen og fulgte opp på Øvrevolls store dag Da innhentet hun rømlingen Careless Whisper i Lanwades Stud Stakes. I Breeders på Bro i september ble hun toer, da Solveig sørget for et sjokk i totoen. Nouvelle Lune vant på Øvrevolls åpningsdag og tok en flott seier på den svenske Derbydagen. Deretter var det imidlertid stang-ut.
Vi avslutter milernes sterke innsats med Valence. Tre seire på Øvrevoll, ofte i handicapløp med toppvekt. Han setter farge på alle løp med sitt knallharde utgangstempo, og vi vet at det blir tøffe tak når Valence er i feltet.
Eneren er klar
Square de Luynes vant Norsk Derby i 2018. Etter den suverene seieren for over tre år siden, har han kun startet syv ganger. Det har endt med seier i Oslo Cup, tre seire i Stockholm Cup og to seire og en tredje i Marit Sveaas' Minneløp. Både i 2020 og 2021 har han kommet til start etter 11 måneders pause, og hver gang har han imponert stort. Årets stayer får tittelen etter en suveren seier i Stockholm Cup, og den tittelen er vel fortjent.
Nærmest vinneren kommer Master Bloom. Han ble tredje både i SOC på Klampenborg og Stockholm Cup. Han vant løp både på Øvrevoll, Bro og Klampenborg, to av gangene foran Seneschal. Sistnevnte ble bedre og bedre utover høsten. Vant som nevnt St Leger og var i siste møte med Master Bloom knapt slått på likevekt med sin harde konkurrent. Jet Action, toer i St Leger, har også en fin sesong bak seg. Blant annet slo han gode konkurrenter på den svenske Derbydagen.
Vinneren av Oslo Cup må selvsagt nevnes. Wishformore tok en fin seier, men uten forkleinelse for vinneren var dette et svakt storløp. Learn By Heart ble toer til tross for et stort tap fra start, og det var rett og slett ikke så mange sterke stayere som sprintere og milere.
Et navn vi likevel må nevne. Vi fulgte Quebello fra en middels galoppør på sommeren til en stjerne ut på høsten. I Michelets Minneløp med toppvekt vant han med seks lengder, og vi lurte på hvor god han kan bli. Kanskje får vi svaret neste år.
Tre hekkeløp
I løpet av sesongen ble det avholdt tre hekkeløp. Tinolo var enslig norsk svale, som han var da han vant Champion Hurdle på Strømsholm. Han vant også det siste hekkeløpet på Øvrevoll. Det betød at Henrik Engblom tok to rytterseire, mens Kahlil de Burka ble best blant trenerne. Tinolo var forresten råsterk i de to siste flatløpene utpå høsten. Derfor kunne han også fått plass blant stayerne på flatt.
Mestseirende hest:
Det var mange som teoretisk kunne vinne da to-tre løpsdager gjensto. Men de fleste hadde brukt opp seierssankingen, og dermed kunne Simmy's Copshop holde unna. Fire seire var nok, og den andre som klarte den bragden var How Dare You. Hege Larsen Mjønli gjorde en flott jobb med vinneren, og vi gratulerer.
Mestvinnende hest:
Det var nok for Square de Luynes å vinne Marit Sveaas' Minneløp med 700 000 i førstepremie for å toppe blant de firbente i pengevei. Iron Butterfly var nær ved å passere, men havnet en drøy tusenlapp bak.
NoARKs konkurranse for amatørene: Viktoria Aurora Hughes
PA Minibuss Cup: Mai Elin Fjellheim
Øvrevoll Hesteeierforenings klokkeserie: Jana Kolackova
Høymyr Hesteutstyr Cup: Emilie Finckenhagen
Årets tøffing: Rock Dancer
Sleipner-prisen: Perfect Illusion