Årets utdeling bød på en stor overraskelse for gjestene.
Konferansier Ola J Jakobsen annonserte at den internasjonale stjernerytteren William Buick var tildelt prisen for Tattersalls Årets Bragd for seier i Engelsk Derby (Gr 1) 2018, til stor jubel. Og gleden ble enda større blant gjestene da William Buick selv entret salen for å motta prisen.
William tilbringer vintermånedene i solfylte Dubai der hester fra hele verden er samlet for ukentlige løp som kulminerer i Dubai World Cup-dagen lørdag 30. mars. Denne helgen tok han en snarvisitt til Norge for å ta i mot prisen på galoppens Oscarfest. Hans gode venner fra barndommen sørget for å smugle han inn i salen via kjøkkenet, og de gledet seg også stort over å få et døgn med kompisen sin.
William Buick er bosatt i Newmarket i Suffolk, England. Han er forlovet med Jane Duncan, paret fikk sin første sønn 19. desember i fjor, så 2018 avsluttet på aller beste måte.
Engelsk Derby regnes som et av de gjeveste løpene å vinne for en jockey, og William har ved flere intervjuer fortalt at det var hans største drøm. 2. juni 2018 gikk drømmen i oppfyllelse med hingsten Masar (IRE). Eier av hesten er Godolphin, Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, hersker av Dubai, som også er William Buicks arbeidsgiver. Dette var også hans første seier i Engelsk Derby.
Engelsk Derby ble nylig kåret som det beste løpet for 3-årige hester avholdt i 2018, regnet ut fra kvaliteten på hestene som deltok i løpet.
William Buick er oppvokst på Eiksmarka. Hans skotske far Walter er til dags dato mestseirende jockey på Øvrevoll gjennom tidene. Moren Maria, red også galopphester, og William begynte tidlig å ri ponniløp på Øvrevoll. Etter ungdomsskolen reiste han til England for å følge drømmen om å bli jockey, i 2006 red han sitt første løp, og to år etter var han champion lærling i England. Han regnes nå som en av verdens beste jockeys, og er kjent for alle sporten. I 2018 vant han løp Gruppe 1 løp i England, Frankrike, Hong Kong, Irland, Japan, Dubai og i USA.
Norsk galopp passet også på å hylle William Buick som en fantastisk ambassadør for galoppsporten i hans hjemland. Med sine storløpsseire rundt om i verden har også norsk presse begynt å følge den talentfulle unge mannen fra Eiksmarka, Norge.
Årets hest 2018 Our Last Summer
Our Last Summer (IRE) vant to av Norges største løp og imponerte alle i fjorårets sesong. Den billedskjønne sorte hingsten var i 2018 eid av Nils Petter Gill og Wibecke Nagell-Erichsen. Fra 2019 er også Kolbjørn Selmer blitt med som deleier, Selmer har også stor suksess med sine traverhester.
Les mer om Our Last Summers fantastiske sesong 2018, og om de andre firbente vinnerne lenger ned.
Hedersprisen gikk til Trond Jørgensen.
Trond red sitt første løp i 1973 som 17-åring på Sprooce Goose. En annen amatør med samme navn red Samurai. Det var glatt på gresset, og det gikk ikke bedre enn at begge falt av i svingen. Siden gikk det langt bedre, og det stoppet først på 527 seire på Øvrevoll. Det gir femteplass på adelskalenderen og klart flest blant de norskfødte.
Trond har vunnet de aller fleste av storløpene på banen med unntak av Derby. Der manglet det en nesetipp i 1992, da Bi Majestic ble slått av Reflection. Oslo Cup vant han med Rheinsteel og Sand Ship. Likevel er det nok dyktige Firello hos Wera Torgersen som står hans hjerte nærmest. I debuten som toåring vant Firello til over 50 ganger pengene, og i karrierens 53 starter var Trond makker 51 ganger! Firello hadde banerekorden på 2000 meter gress lenge, og han hadde høyeste formtall på 93.
To episoder vil nok Trond alltid bli husket for. I 1986 satte han seg opp på traveren Gaybur, som kun egnet seg til galopp i travløpene. Trond tok på seg oppgaven å ri ham på Øvrevoll mot galopphester med meget lavt formtall. "Halve Bjerke" møtte opp og spilte Gaybur til under fire ganger pengene. Det endte med en av de mest suverene sisteplassene i historien, men Trond ble historisk.
I 1994 kom det en langt mer positiv opplevelse. 28. april satt nemlig Trond på ryggen av samtlige fem V5-vinnere, noe som ikke har skjedd verken før eller siden. I siste avdeling fikk han åpning med Six Pack Beer og seiret under stor jubel.
Den siste vinneren Trond satt på, var Nordlys fra stallen til Hallvard Soma. Dette er fortsatt den eneste seieren til Nordlys, og da var Trond nesten 61 år. Listen over jockeyer som har vunnet løp etter fylte 60 er ikke lang. I den senere tid er han alene om den bragden. Det er derfor ikke noe å si på at han i dag mottar Hedersprisen. Trond er nemlig en skikkelig hederskar.
Carlos Lopez fikk juryens pris.
Carlos sitt første championat på Øvrevoll i 2007. Året etter vant han sitt hittil eneste norske Derby på Theatrical Award. I 2014 ble han champion på ny, og det var starten på en rekke som har endt opp i fem strake titler. Å bli jockeychampion fem år på rad har kun skjedd en gang tidligere i Øvrevolls historie. Da må vi tilbake til John B Terry, og hans rekke fra 1961-65. Seks titler er det kun Janos Tandari som slår (han har åtte). Og hvem vet om det kan bli enda flere på Carlos?
I 2018 hadde han en makeløs sesong. I første del av sesongen var det litt kamp om championatet, men på slutten var det ingen tvil. 32 seire kunne Carlos bokføre, mens Elione Chaves endte nærmest med 19.
På den svenske Derbydagen var han ustoppelig. Hele seks seire kunne Carlos bokføre, med hans tredje strake seier i Derby på Nordic Defense som høydepunktet. I Sverige totalt passerte han milepælen ti millioner innridd på en sesong, og det har aldri skjedd før. På Klampenborgs Derbydag var også seiershungeren stor. Der var Master Blooms Derbyseier toppen på en dag hvor det ble fire gevinster i alt.
Den dyktige lærlingen Cornelia Hartsmar ble nylig spurt om hun hadde et forbilde. Svaret var lett:
- Det må bli Carlos Lopez. Han rir fantastisk bra. Men enda mer er det hans personlighet. Tross alle triumfer er Carlos stadig den samme Carlos. Han er vennligheten selv, og ber man om hjelp, så får man det.
Her følger en oversikt over vinnerne i de forskjellige kategoriene for de beste hestene 2018
Årets stayer og årets hest, Our Last Summer. Hadde ikke vunnet løp siden Norsk Derby i 2016, da han lekte seg til gevinst på 17. mai. God treer i Stockholm Stora Pris, før han var totalt overlegen i Oslo Cup. Måtte kjempe langt hardere for seieren i Marit Sveaas Minneløp, hvor Fearless Hunter bød opp til kamp. Tredjeplassen i Stockholm Cup var noe helt spesielt. Dro av gårde i front i et kolossalt tempo, og den internasjonale stjernen Thundering Blue måtte gi alt for å ta igjen den norske rømlingen.
Årets hoppe, Appelina: To seire, fire annen og en tredje på syv starter forteller om en strålende sesong. Seirene kom i Lanwades Stud Stakes på Øvrevoll 2. august, samt 14. oktober på Jägersro. Da møtte hun de aller beste hestene på deres hjemmebane, og hun seiret lett foran hester som Plata o Plomo, Be My Academy og Spitzbergen. Er nesten alltid med i seiersstriden.
Årets norskoppdrettede, Dickie Dickens: Er en av de største spesialister på sandbanen. Der er han god, og tet fra start til mål er en spesialitet. Vant fire løp som åtteåring i 2018 på kun ni starter på sand. Etter den siste seieren er han nå inne på "ti på topp" blant de mestvinnende norskoppdrettede hestene gjennom tidene.
Årets 2-åring, Privilegiado: Startet kun tre ganger i sin første sesong. Gikk rett ut i The Heatherwold Cup hvor han seiret enkelt foran stallkameraten Izakaya. I neste start var det klart for kriteriet på Øvrevoll. Nouvelle Lune bød på hard kamp, men til slutt ble seieren sikker. I Vinterfavoriternas Pris gikk han på nytt et sterkt løp, men Irish Trilogy ble for sterk.
Årets 3-åring, Square de Luynes: Fikk kun med seg tre starter i løpet av sesongen. Var knapt slått toer av Duca di Como i 2000 Guineas, før han ikke fant seg til rette på Jägersro i det svenske Derbyløpet. Men seieren i Norsk Derby var nok årets prestasjon blant treåringene. Han var tidlig i tet og lekte seg til en totalt overlegen seier.
Årets sprinter, Pal O'Mine: Hadde en riktig fin sesong i 2018. Seiret allerede 3. mai i årets andre start. Den andre seieren var karrierens tiende og samtidig den første på gress. Ble toer og beste norske i Norsk Jockeyklubs sprintløp, før han i sesongens siste start tok årets tredje triumf på en rask sandbane.
Årets miler, Duca di Como: Debuterte med en lett seier i enkelt selskap. Slo så mange av de beste treåringene på 17. mai og gjentok i 2000 Guineas. Norsk Derby ble for langt, men noen uker senere var han tilbake i vinnerpaddocken. Da lekte han med gode sprintere. Lekte seg gjorde han også mot kvalifisert motstand i Mischa Kahns Minnesløpning. Vant med seks lengder og imponerte stort.
Årets handicapper, Buffalo Soldier: Hadde en flott sesong med hele fire seire. Vant sitt første løp i juni og det siste i oktober. Økte sitt formtall fra 58 til 70 på det høyeste. På 19 starter hadde han hele 11 forskjellige jockeyer på ryggen. Den største seieren var Høstfinalen med 46 500 kroner i førstepremie. Buffalo Soldier fikk også prisen som årets tøffing, gitt av Øvrevoll Hesteeierforening.
Kvelden startet med at Thomas Gjelsås premierte de forskjellige champions fra 2018. Her er det antall seire som teller for ryttere, mens det er totalt innridde penger som teller for de øvrige kategoriene.
Champions på Øvrevoll 2018
Jockey: Carlos Lopez
Lærling: Alan Wallace
Amatrrytter: Willa S Schou
Hinderrytter: Christoffer Roberts
Trener, flatt: Niels Petersen
Amatørtrener: Annette Stjernstrand.
Trener, hinder: Niels Petersen
Eier: Stall Zuccini og Stall Bonne Nuit
Oppdretter (norskoppdrettede): Maria Robertz