Klassehest i siste klassiker

11.10.2009
Artikkelbilde

Fredag går årets siste klassiske løp i Skandinavia. Norsk St Leger er det siste i rekken av fem løp for treåringene, hvorav 1000 Guineas og Oaks er forbeholdt hoppene. Vinner man de tre andre. 2000 Guineas, Derby og St Leger, har man sikret seg en Triple Crown. Det klarer ikke Touch of Hawk, som riktignok vant Derby, men var slått til annen av Chicken Momo i Guineas. Likevel kan Neuroth-stjernen bli historisk. Ingen kan nemlig vise til rekken Norsk Derby, Stockholm Cup og St Leger, men den kan Touch of Hawk fullføre fredag. Vi ser på det som langt mer enn mulig at han fikser den biffen.

Første gang St Leger hadde det navnet, (gikk tidligere under St Halvard) var i 1960. Selv om det ikke er så stor forskjell i distanse på Derby og St Leger (2400 mot 2800 meter), krever det mye å holde hesten i form. Dessuten må den være fri for sykdom og skader. Ser vi på listen siden 1960, er det kun syv hester som har lykkes å vinne både Derby og St Leger på Øvrevoll. Vi tror Touch of Hawk kan skrives inn i rekken bak toppnavn som Happy Hunter, Trainers Seat, Dalby Jaguar, Sunorius, Brown Ale, Harrier og Lights Out. Deleier Terje Finnbråten red for øvrig St Leger i 1961 på Salvia, men plasseringen i det ni hesters store feltet skal vi la ligge denne gang.

 

Et eliteløp for mange av våre beste sprintere går også på gresset. Her gleder vi oss til å se Heureux, som har gjort Jens Erik Lindstøl lykkelig flere ganger. Etter et mislykket hekkeløp har det bare gått en vei, og Heureux er på fire starter ubeseiret i flatløp på Øvrevoll. Sist slo han Entangle, og selv om det var noen kilo mellom de to, var det en sterk prestasjon. Nå får vi et nytt svar på om det er eliten Heureux er på vei mot.

Spillemessig er det slett ikke så enkelt, selv om mange føler at bankeren er klar (Touch of Hawk). Noen gode ideer i de tre siste avdelingene kan være gull verdt. Og har du ikke hatt nok hodebry i spillet, er det mulig å prøve seg på andre nøtter på Sherryhaugen etter løpene. Da er det quiz, hvor både generell kunnskap og litt galoppviten vil komme godt med.

Arnfinn tok teten

Arnfinn Lund og Are Hyldmo fikk et lite forsprang etter første omgang i tippecupens finale. Begge klarte å løse V5-rebusen, og det ga duoen en ledelse. Det er imidlertid langt til mål. Bruker man terminologien fra løpene, er man bare så vidt kommet ut av startboksene. Hele syv runder gjenstår.