Josephine kan bli historisk

18.10.2009
Artikkelbilde

Flere interessante poenger på Øvrevoll fredag. Josephine Kelly kan bli historisk som første kvinnelige hinderchampion gjennom tidene i årets siste gressløp. I tillegg Norsk Mesterskap for 2- og 3-åringer, to løp hvor Rune Haugen har favorittene. Amatørene kjemper sin kamp om den fine klokka, og fredagens løp er den nest siste i serien.

Det er ikke så veldig vanlig at kvinner rir hinderløp på Øvrevoll. Enda mer uvanlig at de kjemper om et championat. På flatt har Yvonne Durant tatt fire titler som eneste kvinne, men over hekk er det foreløpig ingen. Scarlet Bather var nærmest i 1978, da hun var annen bak Terje Dahl. Den eneste som kan frata Josephine Kelly årets championat, er Tobias Hellgren. Han må vinne, samtidig som Josephine ikke må bli bedre enn nummer fire. Blir hun fjerde, havner de to helt likt.

”En spennende utfordring. Drev mye med ponnihopping som mindre, så da jeg begynte å ri løp i 2001, var det naturlig å ri både flatløp og hinderløp. Er blitt amatørchampion på Täby, men aldri vunnet blant de beste. Nå jobber jeg for Erna von Doorn på Täby og trives med det.”

Barros Jarpa heter hesten som kan gi Josephine tittelen fredag. Etter seier i et enkelt hekkeløp, ble det triumf både i Bærum Kommunes Hekkeløp på Derbydagen, samt i Øvrevoll Champion Hurdle. Vinner Josephine og Barros Jarpa nå på fredag, har de tatt med seg de tre største hekkeløpene på Øvrevoll i år. Men løpet skal ris først, så det er alltid best å ikke ta ut noe på forhånd.

 

NM har 20 års tradisjon på Øvrevoll. 2-åringene har alltid hatt sitt eget løp, mens 3-åringene tidvis har måttet kjempe med de eldre hestene. De siste årene har det imidlertid vært et rent 3-årsløp. I begge løpene har Rune Haugen favoritten. Lady Morgana fikk det skikkelig til å løsne sist, og seks av feltets åtte hester var da i det slagne felt. Blant de treårige blir Working Class Hero klar favoritt. Har ikke gått på sand annet enn ved NM-seieren for toåringer for et år siden, da Sheika var den eneste som var i nærheten. I år har Working Class Hero imponert mest, og det bør bli en ny seier.

Amatørenes kamp om klokka kommer vi tilbake til i neste uke. Da er det nemlig siste løp i serien, og da vil vi se på forutsetningene for hvem som stikker av med uret.

De to siste løpsdagene har Chicken Momo og Touch of Hawk vært gode holdepunkter. Denne gang er det ingen favoritt som skiller seg så klart ut. Noen av de mest betrodde som viser form, kommer sikkert til å vinne. Det kan bli en hyggelig V5, men kanskje ikke noen topputbetaling?

 

Tett i toppen

Hallvard Soma løste V5 sist fredag og kasserte inn 30 poeng siden V5 ga over 5000. Dermed gikk han fra sisteplass til å være ett poeng bak ledende Are Hyldmo. Arnfinn Lund er også med helt i tetstriden. Det er morsomt å se hvor fort det kan skifte. De tre mannlige tipperne har klart hver sin V5, nå er det opp til Annike Bye Nunez og Merete Rønås å kontre.

 

Catfight annen

Are Hyldmo hadde tre hester til start på Täby søndag. Best gikk det med Catfight, fjorårets norske Derby-treer. I kampen om annen slo hun Youko, men det var intet å gjøre med Rio del Oro (Yvonne Durant/Ambroise Reilly). Kim Andersen red Catfight, mens Wood Top (Dina Danekilde) var femte i det samme løpet. Toårige Majestic Song (Kim Andersen) ble litt skuffende fjerde i toårsløpet. I et Fegentri-løp for amatørene red Kjetil Kjær et godt løp på Conningham Lodge til tredje.