Sandbanen fyller 25

Skrevet av Birger Christensen,  16.05.2009
Artikkelbilde
Vamos Catalina vinner på dirttrackbanen

21. mai 1984 var galoppløpene på Øvrevoll ment å gå på gressbanen. Den nye flisbanen (underlaget var flis og ikke sand de første årene) lå klar, men man mente at den trengte litt tid på å få satt seg.

Et veritabelt regnvær dagen før fortsatte imidlertid utover formiddagen på løpsdagen. Dermed ble det tatt en rask avgjørelse. Steeplechaset og to sprintløp uten sving gikk på gresset, men de øvrige løpene ble flyttet. De siste 200 meterne av steeplechaset gikk også på flisbanen, og dermed fikk Morten Reinert gleden av å ri først over mål som vinner på flisbanen med Great Gatsby. Men det første hele løpet på den nye banen ble vunnet av Alcanon, ridd av Chris Cordrey og i trening hos Børje Olsson.

Flisbanen kom i grevens tid. Gressbanen var nedslitt, og midt på 80-tallet ble det vedtatt at gressbanen skulle gjennomgå en renovering. I 1987 gikk dermed samtlige løp inkludert Norsk Derby på flisbanen, og Sunorius (Arnfinn Lund/Walter Buick) kan smykke seg med å være eneste Derbyvinner på den banen.

Flisen på banen viste seg å gå i oppløsning, og etter hvert ble underlaget sand. Banen er i bruk hele året, men det er først og fremst tidlig på våren og sent på høsten den er så viktig. Banen forlenger sesongen med mange uker, og den avlaster selvsagt også gresset på gressbanen. Slik gjør den også på 25-årsdagen torsdag.

 

De to mest interessante oppgjørene torsdag går på gresset. Theatrical Awards årsdebut er selvsagt det aller mest spennende innslaget. Fjorårets Derbyvinner møter mange gode milere i Øvrevoll Mile Cup. Det kan virke tøft, men gjennom seirene i fjor i 1000 Guineas, Derby og Breeders, lærte vi at dette er en hoppe utenom det vanlige. Det ser også ut som om det er hoppene som skal få den største oppmerksomheten i Forsommerløpet for 3-åringer. Vamos Catalina, Sheika og Catching the Storm kan fort ta en trippel, og det er ingen grunn til å snakke om det svake kjønn i dette løpet.