Hoppene i fokus

22.06.2009
Artikkelbilde
Damene oppfordres til å ha på hatt torsdag

Torsdag er det hoppene som dominerer Øvrevoll. Først og fremst gjennom 1000 Guineas, det første av to klassiske løp som er forbeholdt hopper (det andre er Oaks). Kanskje blir også det kvinnelige innslaget blant publikum større enn det pleier. Kommer du med hatt, får du en rose og et lodd ved inngangen. Loddet er med i trekningen om fine premier senere på kvelden.

Det er i år 40 år siden tidenes første 1000 Guineas ble avviklet på Øvrevoll. Det ble et durabelig oppgjør hvor avstanden mellom de fire første var hode-hals-hals. Vinner ble Carnaby Street, ridd av Sam Dudley, og trener var ingen ringere enn Arnfinn Lund. Dette var Arnfinns første klassiske vinner, og 40 år senere stiller han til start med en av favorittene, Entangle. Før vi avslutter den nostalgiske delen av omtalen, nevner vi at Maria Elena ble knapt slått toer i tidenes første 1000 Guineas. Hun ble trent av John Moore, som i dag er sjef i startboksen. De holder stilen i den gamle garde!

 

De to største favorittene heter imidlertid La Zona og Tatoosh. De vant henholdsvis den svenske og danske utgaven av 1000 Guineas i stor stil. Det er ingen rutinerte hopper vi snakker om, for om vi tar med Entangle, har topptrioen totalt startet syv ganger. Men her er det så mye talent og klasse, at vi tror på suksess. Wido Neuroth kan ta sin niende seier i dette storløpet, mens Niels Petersen kan følge opp seieren i dansk 1000 Guineas med å vinne sitt første 1000 Guineas på Øvrevoll. Vi gleder oss stort til løpet og påstår at årets løp holder høyere klasse enn det har gjort på mange år.

 

Vi ser litt nærmere på noen av de hoppene som har skrevet navnet sitt inn i historien:

·         Really Rosie (78), Simmering (93) og Kill the Crab (95) klarte å vinne både 1000 og 2000 Guineas.

·         Abaris (72), Misty (75), Kimola (02) og Theatrical Award (08) har gått fra seier i 1000 Guineas til gevinst i Norsk Derby.

·          Yvonne Durant er eneste kvinnelige jockey som har maktet å vinne 1000 og 2000 Guineas samme år (97). I år kan Pascolina Pinto bli den andre på den eksklusive listen.

 

Så håper vi det blir mange kvinner, mange hatter og mange roser på Øvrevoll torsdag.