Hopper og stayere i fokus

13.07.2009
Artikkelbilde
Foto Stefan Uppstrøm

Torsdagens to store oppslag er Morten og Torvald Klaveness’ Minneløp og Major Chr F Michelets Minneløp. Det første er forbeholdt våre beste hopper, mens Michelets er et stayerløp over krevende 2800 meter.

Morten Klaveness døde i en flyulykke dagen før Derbydagen i 1985. Han var ivrig opptatt av norsk oppdrett, og derfor var det rimelig at et storløp etter ham ble forbeholdt hoppene. Første vinner var norskoppdrettede Tramp, noe som ville ha gledet Morten Klaveness å få oppleve. Da faren Torvald døde noen år senere, fikk løpet det navnet det har i dag.

Arnfinn Lund vant løpet i fjor med Miss the Boat, trenernestorens niende seier i løpet. Det blir nummer ti om Dalmeny vinner, men hun blir ingen favoritt. Det blir i stedet Theatrical Award, som kan bli den første til å vinne kombinasjonen Norsk Derby og Klaveness’ Minneløp.

-          Hun tok løpet på Täby på beste måte. Vi reiste med henne for første gang, og alt gikk strålende. Formen ser ut til å være minst like bra nå, og jeg er optimist, beretter trener Marianne Tveter.

-          Jeg ville i hvert fall ikke satt opp noen bong uten Theatrical Award, sier hun, og forteller at også Maria Møy bør ha en god sjanse.

-          Hun har en enorm speed, og selv om vekten er litt høy, er motstanden relativt grei. Får hun bare til en litt bedre start enn sist, skal hun ha en god vinnersjanse, sier Marianne.

 

Michelets Minneløp ble avholdt for første gang allerede i 1936. Major Michelet var formann i den første banekomiteen på Øvrevoll og var svært sentral i arbeidet med at det ble en galoppbane, som vi senere har hatt mye glede av.

Ser vi på listen over de seneste vinnerne, slår det oss at det har vært mange overraskelser. Rekord ble det da Bold Raparee og Jacob Johansen vant til over 60 i vinnerodds. Distansen 2800 meter er veldig krevende, og det er faktisk ikke så mange ganger den blir avholdt på banen. Treåringene går sitt St Leger, hvor Omoto Sando og Zababa Sacc har vunnet av torsdagens deltakere. Vamp var god annen i St Leger i fjor bak stjernen Dan Tucket, mens fjorårsvinneren i Michelets, What Budget, er den eneste av årets startende som har vunnet dette anerike løpet. Vi tror at tradisjonen holder i seg, og at det blir gode odds også i år.

Spillemessig ser det spennende ut. Det gjelder å finne ut hvor smellen kommer, for det kommer nesten alltid en ganske stor overraskelse. En ide kan være å satse på en dobbel Tveter, men vi valgte til slutt å gardere Maria Møy med Human Touch. De tre siste startene har gitt plasseringene 4-3-2, og da burde det vel være klart for den første seieren?

To seire i Gøteborg 

11 norsktrente hester var til start i Gøteborg søndag. Det gikk tregt lenge, men mot slutten av løpsdagen løsnet det. Først vant Desert Rally (Dina Danekilde/Merete Rønås) før det ble dobbelt norsk i løpet etter. Medallic (Fernando Diaz/Annike Bye Nunez) seiret foran Vladmira (Carlos Lopez/Wibecke Jegard). Ellers ble det tredjeplass på Gipsy Hall, fjerdeplasser på Catfight og Lousiana og femte på Wood Top. De øvrige norske endte uplassert.

Les mer her