Nominerte til Hestegalla 2010.

27.11.2009
Artikkelbilde
Alyshakeys er en av de nominerte.

 

 Les pressemelding Hestegalla her

 

Årets unge og lovende galopphest

 

Alyshakeys – Symbol of Arch - Wellness.

 

Alyshakeys er en av de mest imponerende toåringene vi har sett på Øvrevoll. Hun er ubeseiret etter fem fantastiske løp. Vant knepent i debuten på Klampenborg på den danske Derbydagen etter å ha tapt flere lengder i starten. Siden har det vært totalt overlegne seire i Eivind Eckbo Legats vandrepremie, Skandinavisk Mesterskap, Amacita-løpning og Gøtaland-løpning. Det skal bli spennende å følge henne neste år.

 

Symbol of Arch har hatt en flott sesong. Etter et kvalifiseringsløp av klasse, debuterte hun med en sikker seier i Norsk Rikstotos Rekrutteringsløp foran gode Saddle the Storm. Deretter var hun god toer bak Alyshakeys i Eivind Eckbo Legats Vandrepremie og Amacita-løpning, selv om hun i sistnevnte løp ikke fikk beholde annenplassen. Tilbake på Øvrevoll vant Symbol of Arch en sikker seier i vårt største 2-årsløp, Norsk kriterium.

 

Wellness kom nokså sent i gang med sesongen. Debuten skjedde tidlig i september, da hun ble annen bak Osorios Trial i Norsk Rikstotos Rekrutteringsløp. Senere i måneden dro hun til Jägersro, hvor det ble en sikker seier i Stig Holms Memorial. Det var nok til å bli favoritt i Svensk Kriterium på Jägersros finaledag, hvor hun tok en overbevisende seier. Med kun tre starter bak seg bør det være mye å gå på for Wellness neste år.

 

Årets norskoppdrettede galopphest:

 

Buckham – Theatrical Award – Working Class Hero.

 

Buckham debuterte 23. juli med en enkel seier i Norsk Rikstotos 2-årsløp. På Derbydagen ble han annen bak fenomenet Alyshakeys i Skandinavisk Mesterskap, for det på ny ble en klar seier i Norsk Rikstotos Oppdrettsløp. Lett ble det også i Auksjonsløpet, før han avsluttet sesongen med nok en triumf i Breeders’ Trophy Juvenile på Täby. Fire seire på fem starter er en flott fasit for denne spennende toåringen.

 

Theatrical Award startet ikke så mange ganger i 2009. Men tre ganger har hun imponert enormt. Først ved seirene i Bloomers Vase på Täby og Margareta Wettermarks Minnesløpning på Jägersro. Men det som sitter på netthinnen, er selvsagt den utrolige seieren i Marit Sveaas’ Minneløp. Etter en fantastisk finish passerte hun favoritten Appel au Maitre, og foran folkehavet på Derbydagen kunne kretsen rundt vinneren slippe jubelen løs.

 

Working Class Hero har hatt en flott sesong. Var annen bak gode Handsome Hawk på 17. mai og tok også annen i Skandinavisk Mesterskap bak The One and Only. Deretter knuste han motstanderne i Fearnleyløpet, før han dessverre ble syk til Derby. Sesongen ble avsluttet med to flotte seire, først NFFFS løp for norskoppdrettede, for til slutt å være helt suveren i NM for treåringer.

 

Årets galopphest:

 

Appel au Maitre – Chicken Momo – Touch of Hawk

 

Appel au Maitre startet sesongen med tre strake seire. Først var det Walter Nilsens Minneløp på nasjonaldagen, fulgt av Stockholm Stora Pris og Valley Chapel Memorial. Etter det ble det faktisk ikke flere gevinster, men mange sterke prestasjoner. Annenplass bak meget sterke Getaway i Tyskland ble fulgt opp av en ny annen, slått av Theatrical Award i Marit Sveaas’ Minneløp. Årets siste start ga tredje i Stockholm Cup bak Touch of Hawk og engelske Munsef.

 

Chicken Momo har hatt en strålende sesong. Fire strake seire ble det fra sesongstart, hvorav to storløp. Først slo han Touch of Hawk i 2000 Guineas, før han ble den første 3-årige gruppevinneren på Øvrevoll med seier i Polar Cup. Han prøvde seg på en dobbel gruppetriumf, men måtte nøye seg med fjerde i Marit Sveaas’ Minneløp på en distanse som nok var i lengste laget. Den femte seieren på Øvrevoll kom i Norsk Jockeyklubs 3-årssprint i oktober.

 

Touch of Hawk innledet sesongen med en lett seier, før han ble annen i 2000 Guineas bak Chicken Momo. To starter i Sverige ga to tredjeplasser, inkludert Svensk Derby før han triumferte med sikker triumf i Norsk Derby. Aller mest imponerte han imidlertid da han klarte å vinne Stockholm Cup, utrolig sterkt av en treåring. Årets siste start var Norsk St Leger, som han vant med ti lengder uten å være ridd.

 

 

Årets galopptrener:

 

Rune Haugen – Arnfinn Lund – Wido Neuroth

 

Rune Haugen har hatt en god sesong, og på Øvrevoll er det blitt tett oppunder to millioner kroner innridd. Working Class Hero vant Fearnleyløpet i stor stil, og han fulgte også opp med en overlegen seier i Norsk Mesterskap for treåringer. Nettopp den kvelden var en av årets topper for Rune, for da vant også den fine toåringen Lady Morgana NM for de yngste. Ellers har Steve’ s Champ og Miyasaki levert gode prestasjoner, sistnevnte ble annen i Polar Cup.

 

Arnfinn Lund har i år hatt en meget sterk sesong. Sterkest på himmelen lyser de to treåringene Chicken Momo og Entangle. Chicken Momo er omtalt på annen plass, men vi tar bare med seieren i Polar Cup, som er Gruppe 3-løp. Entangle har også imponert stort med to klassiske seire i 1000 Guineas og Norsk Oaks, samt Listedløpene Semb Hovedgård Hoppeløp på Øvrevoll og Lanwades Stud Stakes på Täby. Også kriterieseieren til den meget gode Symbol of Arch er gevinster som kompletterer en flott sesong. Arnfinn har også Norges beste hekkeløper, Omoto Sando.

 

Wido Neuroth har hatt en ny strålende sesong. Tar tittel nummer 12 på Øvrevoll og tangerer dermed Arnfinn Lund. Er også suveren i Skandinavia. Med Appel au Maitre, Touch of Hawk, Handsome Hawk, La Zona, Alyshakeys, Wellness (for å nevne de viktigste) har han vunnet en rekke storløp. Vi nevner Walter Nilsens Minneløp, Valley Chapel Memorial, Stockholm Stora Pris, Svensk Derby, Norsk Derby, Norsk St Leger, Svensk Oaks, Dianaløpning, Skandinavisk Mesterskap, Svensk Kriterium og Amacitaløpning. I tillegg har Appel au Maitre imponert stort i Tyskland.

 

 

Årets jockey:

 

Lennart Hammer-Hansen – Fredrik Johansson – Espen Ski.

 

Lennart Hammer-Hansen begynte å kjøre buss, men forsto etter en tid at savnet av jockey-yrket ble for stort. I år huskes han selvsagt aller best for triumfene med Touch of Hawk, inkludert Norsk Derby og Stockholm Cup. Men han har også vunnet mange store løp på andre hester, særlig på høsten. Vi nevner Wellness, Entangle og Alyshakeys i storløp i Sverige, Kriteriet på Øvrevoll med Symbol of Arch, samt flere storløp med Buckham.

 

Fredrik Johansson har hatt en enestående sesong. Vi tar bare med det aller viktigste: Walter Nilsens Minneløp, Stockholm Stora Pris og Valley Chapel Memorial med Appel au Maitre, Svensk Derby med Handsome Hawk på en dag hvor han vant fem løp. Scandinavian Open med Peas and Carrots, samt store seire med Alyshakeys og La Zona. Internasjonalt smeller likevel hans andre seier på tre sesonger i Tysk Derby. I år het vinneren Wiener Walzer. Med samme hest vant han også Gr 1 løpet Rheinland Pokal.

 

Espen Ski er i år uten konkurranse på jockey-statistikken på Øvrevoll. Men en av hans største dager kom i mai da Tatoosh vant Mowerina på Klampenborg, som tilsvarer det danske 1000 Guineas. Deretter bar det rett til Øvrevoll, hvor Espen på kvelden vant Forsommerløpet med Handsome Broker. Espen fikk også gleden av å ri Alyshakeys i toto-debuten på den danske Derbydagen. På Øvrevoll hadde han en fin kveld, da Working Class Hero og Lady Morgana ble norgesmestere.