Gleder seg til duellen

20.08.2009
Artikkelbilde
Familiehesten Chicken Momo er ubeseiret på Øvrevoll, det er også Appel Au Maitre...

Det er selvsagt Derbydagen som trekker folk til Øvrevoll førstkommende søndag. I det ligger det at det er Derby som er det løpet folk kommer for å se, mer enn noen andre.

Likevel vil vi påstå at Marit Sveaas’ Minneløp er søndagens store høydepunkt for den galoppfrelste. 15 hester stiller på startstreken, kanskje de 15 beste hestene i Skandinavia over mellomdistanse. I år er interessen ekstra stor. En treårig jypling har vært så frekk å utfordre Appel au Maitre, Skandinavias ukronede konge og kåret til Årets Hest 2008.

Kretsen rundt favoritten, Stall Perlen, Wido Neuroth og Fredrik Johansson, har dominert totalt i over ti år, særlig gjennom Appel au Maitre og Valley Chapel. De har også Derbyfavoritten i form av Handsome Hawk. Nå bys de motstand i form av treårige Chicken Momo. Ubeseiret på Øvrevoll gjennom fire meget imponerende prestasjoner og den første treårige vinner av et gruppeløp, da han vant Polar Cup for en snau måned siden. La oss se litt på historien rundt Stall Kalas i sine grønne og oransje draktfarger.

-          Det hele har vært et eventyr, og vi gleder oss selvsagt utrolig mye til søndag, men det begynner å snike seg inn noen sommerfugler. Vi håper så klart at han skal gå bra, men blir ikke skuffet om han ikke innfrir. Tro meg, det klart viktigste er at han er frisk og rask etter løpet og at vi har en hel hest. En fin premie er bare en bonus, forteller Anne-Lise Hetland.

Nittedals-kvinnen, som neste år trekker seg tilbake etter mangeårig jobb som rektor på ungdomsskolen (36 år i skoleverket), har et langt liv bak seg i galoppmiljøet. Til å begynne med brukte hun etternavnet Hexeberg, og for den som husker godt, var hun aktiv amatørrytter allerede på 60-tallet. I 1962 vant Anne-Lise et amatørløp på Royal Stone til vinnerodds 57.05, feltets minst spilte hest. Så mye får ikke spillerne som satser på Chicken Momo søndag.

-          Vokste opp rundt Rotnes gård, hvor Arnfinn Lund var stallmester. Faren min og noen av hans kamerater var veldig ivrige, og da jeg studerte i USA, benyttet de sjansen til å kjøpe fem galopphester. Siden har det vært hest opp og hest i mente. Galopphester er fantastiske dyr, og det å kunne ta en ridetur, er den beste terapi.

-          Har du eid noen gode hester før Chicken Momo?

-          Ja, fikk en Derbyseier allerede i 1973. Det var Starry Ho som vant, og det var Arnfinns første Derbyseier. Psevdonymet var den gang Stall Beauty, og for forfatterens regning er det tvilsomt om vinnerpaddocken noen gang har vært vakrere. Hadde også en meget god hinderhest i Flying Tornado, men også Golden Hold og Mick’s Legend har vært flinke.

-          Hvem er Stall Kalas?

-          En skikkelig familiehest, med brødre, onkel og nevø. Vi ville ha sterke farger på drakten, så det var lett å følge hesten i løpet. Hittil har ikke det vært noe problem med Chicken Momo, for han har vært langt fremme hver eneste gang.

Chicken Momo ble kjøpt på Doncaster-auksjonen i fjor høst. Anne-Lise hadde den hjemme i Nittedal i vinter og red den i vinter og kunne rapportere til Arnfinn Lund om en hest som så ut til å ha lett for det. Den beskjeden har vist seg å stemme ganske brukbart.

-          Men jeg trodde tiden frem til Guineas kunne bli knapp etter litt småtrøbbel på våren. Heldigvis tok jeg feil, og da skjønte jeg også at vi hadde en topphest, sier Anne-Lise.

Da vi gikk inn på internett for å søke mer stoff om Chicken Momo, fant vi ikke så mye mer enn det vi visste om galopphesten. Derimot fikk vi vite at det var en kyllingrett med løk, ingefær og chili som viktige ingredienser. Sterke saker altså, men enda sterkere om hesten med samme navn klarer å vinne Marit Sveaas’ Minneløp.

Som de fleste lesere sikkert vil forstå. Vi gleder oss til portene åpner for 7. løp søndag!

 

 

Søndag 23. august kl 13.00 avholder Øvrevoll Galoppbane sin største dag for året – Lufthansa Norsk Derby.

 

Øvrevoll er eneste galoppbane i Norge, og har løp hver uke fra april til november, men det er Derbydagen som er det helt store høydepunktet. Det er dagen i året da Øvrevoll for alvor viser sitt slektskap med Royal Ascot i England og andre velrenommerte galoppbaner i verden. Publikum kan overvære den populære hatteparaden, for året ledet av Finn Schjøll, det er ponniridning og tivoli for barna og selvfølgelig mange serveringssteder.

 

Inngang 100,- for voksne (over 16 år)

 

Øvrevoll Galoppbane

Vollsveien 132

1358 Jar

 

www.ovrevoll.no

 

Med bil…
E18 fra Oslo : Ta av mot Jar ved Lysaker, (før Fornebu) og deretter Vollsveien direkte til Øvrevoll.

 

E18 fra Sandvika : Ta av mot Jar ved Lysaker, til venstre over E18, følg skilt mot Jar.

Vollsveien går direkte til Øvrevoll.

 

Med trikk/t-bane…
Til Eiksmarka eller Jar T-banestasjon.
Buss fra Oslo og Bekkestua : nr 131 til Øvrevoll Galoppbane stasjon