Årets løp i Skandinavia

15.08.2009
Artikkelbilde

Marit Sveaas Minneløp er for oss uten tvil årets galoppløp i Skandinavia. Tenk å få oppleve en duell mellom Appel au Maitre og Chicken Momo! Den beste eldre galoppøren, i den grad man kan kalle 5-årige Appel au Maitre for eldre, mot den mest imponerende treåringen vi kanskje noensinne har sett. Mot disse stiller 13 stjerner, som har veldig lyst til å lure de to toppene for konfekten.

Appel au Maitre er kongen. Han har aldri tapt på Øvrevoll og vil med seier passere Valley Chapel i innredne penger som tidenes mestvinnende i Skandinavia. Det er sterke tall når vi snakker om en hest som har flere pengestinne oppgjør igjen av sesongen som femåring. Sist ble det tredjeplass i et Gruppe 1-løp i Tyskland, særdeles sterkt. Distansen søndag er 1800 meter, og det er ikke den ideelle for vårt sterkeste internasjonale kort. På distanser rundt 2400 meter er han i en særklasse, men nå må han prestere helt på topp for å vinne.

Chicken Momo er årets navn på Øvrevoll så langt. Seirene i 2000 Guineas og spesielt Polar Cup imponerte alle som er opptatt av galopp som sport. For første gang fikk vi en 3-åring som gruppevinner på banen, og skulle han vinne Marit Sveaas Minneløp også, vil det utad sett nærmest være en sensasjon. Ingen hest har noensinne vunnet begge de to gruppeløpene, nå har altså en 3-åring sjansen.

De øvrige sterkeste kortene i hjemmelaget er trolig Tertullus og Prince Fasliyev. Tertullus var ikke mye slått av Appel au Maitre i fjor, og Prince Fasliyev er en spennende nykommer hos Niels Petersen. Han kommer fra seier i Frankrike og vant Pramms Memorial på Jägersro i nest siste start. Og så blir det selvsagt spennende å se Theatrical Award i et slikt selskap. Seier virker tøft, men det kan være aktuelt med premie for fjorårets Derbyvinner.

Sverige og Danmark mønstrer det de har av topphester, og det sier ikke lite. Smart Enough og Quilboquet har gått enkelte toppløp i den senere tid, og hester som Luca Brasi og Peas and Carrots kan aldri regnes bort. Sistnevnte er for øvrig den eneste i feltet som har slått Appel au Maitre, og han gjør det nok gjerne igjen.

Vi gratulerer Øvrevoll med å ha fått samlet dette feltet og gleder oss som et barn gleder seg til julaften. For oss er dette større enn pakker under treet.